Ledenvergadering van de Oranjevereniging druk bezocht

​Tijdens een drukbezochte Algemene Ledenvergadering van de Oranjevereniging werd gisteravond allereerst overleg gepleegd met diverse basisscholen over de verzekeringsvoorwaarden voor deelnemers aan de optocht.

Er was een afvaardiging aanwezig van de Gabrielschool, De Akker, De Fontein, School Steenenkamer en de Schuilplaats

Door een brief die Petra Bronkhorst (hoofd optocht van Oranjevereniging Putten) aan de scholen had gestuurd was er wat verwarring ontstaan. Trudy Schippers, voorzitter van de Oranjevereniging, legt uit: “Als een chauffeur van een trekker is verzekerd bij Univé dan kunnen scholen zich, zonder een beperking van het aantal deelnemers, voor een meerprijs aanvullend verzekeren. Een losse optochtverzekering voor een school is alleen af te sluiten bij de Vereende, maar dan zijn er maximaal twintig deelnemers op een kar toegestaan. Dat zorgde voor consternatie bij de scholen. Wij hebben stad en land afgebeld om te onderzoeken of er verzekeraars zijn die gunstiger regels hebben, maar tot op heden is dat niet gelukt.”

Schippers vervolgt: “Ieder voertuig moet verzekerd zijn. Dat is een wettelijke plicht. Normaal gesproken is alles wat achter een voertuig hangt automatisch meeverzekerd. Echter, er zijn verzekeraars die daar, middels een extra clausule, van afwijken. En dat is in geval van een optocht bij de meeste verzekeraars een feit. Dus mijn advies is vraag dit na bij uw verzekeraar. De eigenaar van de trekker is te allen tijde aansprakelijk als er iets misgaat.”

Petra Bronkhorst vult aan: “U heeft altijd onverzekerd rondgereden in de optocht en er is gelukkig nooit iets gebeurd. Wij zullen er niets van vinden als u wel met een oplegger met meer dan twintig kinderen wil deelnemen aan de optocht. Maar wij hopen dat u creatief met de regelgeving om wil gaan. Vroeger hadden we ook veel scholen die zonder karren meededen aan de optocht. Lopend deelnemen is ook een prima alternatief. Wees creatief, want wij zijn afhankelijk van uw deelname aan de optocht. We moeten het met elkaar doen. De optocht is het mooiste onderdeel van Koningsdag waar iedereen van mee kan genieten. Laten we er samen voor zorgen dat het een mooi en veilig feest blijft.”

Dit jaar is ook de route van de optocht veranderd. “We gaan niet meer door het centrum en hebben daar veel reacties op gehad. Sommige reacties waren boos en anderen waren juichend”, legt Schippers uit. “De optocht is wat korter geworden waardoor mensen die mee willen lopen dat gemakkelijker vol kunnen houden. Of dit eenmalig is weten we nu nog niet.” Een van de aanwezigen geeft aan: “Qua veiligheid is deze beslissing top, maar qua gezelligheid niet.”

De bestuursleden van Oranjevereniging Putten gaven nog aan om met de scholen mee te willen denken en altijd tot een gesprek bereid te zijn. Daarna vertrokken de meeste aanwezigen weer en maakten de bestuursleden het programma bekend voor Koningsdag 2024. “Direct na de optocht wordt het feest vervolgd op het Kerkplein. De ´TismawajewendBand uit Raalte zal daar zorgen voor de gezelligheid. Ook het Foodplein gaat al eerder open dan voorheen. Uiteraard ontbreken de kindervrijmarkt, de kinderspelen, de goochelaar in De Aker en de prinsessenkoets niet. Dit jaar worden er zelfs oranje suikerspinnen gemaakt”, aldus Hans Mazier. “DJ Patrick, DJ Remmy, zanger Patrick Cohen en Karambam zullen het publiek de rest van de middag en aan het begin van de avond vermaken. Traditiegetrouw wordt de dag weer afgesloten met vuurwerk. We mogen er overigens trots op zijn dat we nog steeds de dag kunnen eindigen met vuurwerk. Want dat gebeurt nergens meer binnen de bebouwde kom. Dankzij onze eigen brandweer is dat in Putten nog steeds mogelijk.”
 
Voorts maakt de Oranjevereniging bekend dat vrijwilligers tijdens Koningsdag nog steeds van harte welkom zijn. Aanmelden kan via de geheel vernieuwde website www.oranjeverenigingputten.nl. Ook kunnen inwoners van Putten zich via deze website aanmelden als lid van Oranjevereniging Putten.