Leefsamen biedt uitkomst bij brand, vallen en inbraak

De Puttense inwoonster Carolina (71) ontving vorige week een hele delegatie thuis om hiermee het startsein te geven aan het project Leefsamen. Leefsamen zorgt ervoor dat de veiligheid in en om het huis verbeterd door slimme sensoren, zoals slimme rookmelders, deurcontacten en als het nodig is een paniekknop.

Daardoor kunnen mensen langer zelfstandig thuis blijven wonen

“Door het plaatsen van deze sensoren voelen ouderen zich veiliger in hun eigen huis. Gebeurt er iets, zoals bijvoorbeeld een inbraak, een val of een brand. Dan wordt het sociale netwerk van buren en familie gealarmeerd, zodat ze kunnen komen helpen”, legt projectleider Bas van der Kolk uit. “Veertien gemeenten doen nu mee aan dit project. We proberen het landelijk uit te rollen. We bieden hulp bij brand, valpreventie en inbraak. We zijn in 2016 begonnen, omdat we zagen dat er steeds vaker incidenten voorkwamen waar ouderen bij betrokken zijn. Hulpdiensten zijn vaak te laat en ook de thuiszorg kampt met capaciteitsproblemen. Dan is het fijn als er buren zijn die hulp kunnen bieden. We hebben onderzocht welke incidenten het meeste voorkomen en daar hebben we oplossingen voor ontwikkeld.”
 
Van der Kolk vervolgt: “De installatie-adviseur bezoekt op afspraak de woningen van de deelnemers die de dienst willen uitproberen. De installatie-adviseur rust, in overleg, de woning uit met sensoren die een noodsituatie kunnen registreren. Bij een alarm wordt de sociale omgeving geïnformeerd. Optioneel kan een lokale servicecentrale voor de opvolging zorgen als de sociale omgeving niet reageert.”
 
Wethouder Van den Hoorn geeft aan: “Alle zelfstandig thuiswonende 65+’ers in Putten konden een proefabonnement aanvragen om hun woning te voorzien van slimme sensoren en rookmelders. De groep jonge ouderen die zelfstandig kan wonen en nog volop meedoen in de maatschappij willen we graag in ere houden. Het is ons zilveren kapitaal. Uiteraard zijn er ook ouderen die wel graag willen verhuizen naar een kleinere of andere woning, maar dat moet altijd een eigen keuze zijn. We hebben inmiddels 160 aanmeldingen gehad voor het project Leefsamen.”
 
Olav Strotmann, hoofd brandweerzorg van de veiligheidsregio, legt uit: “Bij brand komen de meeste mensen om door rookvergiftiging. De brandweer kan niet altijd snel genoeg ter plekke zijn. Buren zijn veel dichterbij en kunnen snel hulp bieden. Deelnemers aan Leefsamen kunnen een persoonlijk veiligheidsplan indienen welke wordt doorgestuurd naar de hulpdiensten. Dan weet bijvoorbeeld de brandweer waar ze rekening mee moeten houden.”
 
Carolina is blij dat de gemeente dit faciliteert. “Ik ontving de brief van de gemeente en vond het een loffelijk idee om mensen langer zelfstandig te laten wonen. Heel veel (alleenstaande) ouderen willen dat wel graag, maar voelen zich niet altijd veilig. Dit project gaat echt helpen.”
 
Meer informatie is te vinden op www.leefsamen/putten.