​Leerlingen ‘adopteren’ voorstelling van cabaretier Thjum Arts

Theater Stroud gaat bij een van zijn voorstellingen een samenwerking aan met leerlingen van het Corlaer College in Nijkerk. Het gaat om de voorstelling ‘Tijdloos Genot’ van Thjum Arts op donderdag 23 november. Deze samenwerking valt in de categorie ‘Adopteer een voorstelling’.

De leerlingen krijgen te maken met alle facetten die aan de orde zijn voordat een theatervoorstelling in de spotlights staat.

De leerlingen van 5 VWO adopteren als het ware de voorstelling en gaan in groepjes, onder begeleiding van Theater Stroud, aan de slag om een geslaagde, goedbezochte theatershow voor het voetlicht te brengen. Ze werken aan PR & Marketing (persberichten), techniek (licht en geluid), video (TikTok) en ticketverkoop en -controle. Op de dag zelf zorgt een groepje voor de inrichting van de kleedkamer en de ontvangst van de artiest en het publiek. Tot slot houdt een groepje na afloop van de voorstelling in een collegetoursetting een interview met de artiest.

Eind oktober was de kick-off van het project en kregen de leerlingen uitleg over wat er van hen wordt verwacht. Vanuit Theater Stroud gaven Astrid van Schaik en Naomi van Nieff uitleg over de diverse facetten van de theaterwereld. Lyanne Ederveen gaf als oud-leerling van het Corlaer College uitleg over haar ervaringen. Zij deed negen jaar geleden mee aan zo’n project, toen met cabaretier Javier Guzman. Ze zat in de ‘persgroep’ en vond dat erg leuk en leerzaam. Dat het balletje mooi kan rollen blijkt wel: nu werkt ze bij De Stentor als eindredacteur.

En niemand minder dan Thjum Arts zelf legde uit wat er vanuit het perspectief van de artiest komt kijken voordat een voorstelling op het podium kan komen. ‘Tijdloos Genot’ is de eerste avondvullende voorstelling van Thjum. Hij speelt daarin met verve een antiheld en maakt op een droogkomische wijze intelligente grappen. “Voor de voorstelling gebruik ik veel dingen uit mijn eigen leven. Het zal ook de jongeren aanspreken, want ik heb het bijvoorbeeld ook over mijn eigen middelbareschooltijd."

Aandeel
Thjum werkt graag mee aan dit adopteerproject. De leerlingen mogen dan ook bij vragen rechtstreeks met hem contact opnemen. Hij ziet het belang om de jeugd al vroeg kennis te laten maken met de theaterwereld. Zelf is hij enthousiast gemaakt voor podiumkunst door een docent op het VWO die tijdens de dramalessen in de bovenbouw zijn talent ontwaarde. “Hij gaf mij het vertrouwen dat ik het kan”, memoreert Thjum.

De voorstelling op 23 november is ’s avonds, in de eigen tijd van de leerlingen, dus niet verplicht. Maar de leerlingen hebben er bewust voor gekozen om hieraan mee te doen. Thjum werkt vaker mee aan schoolprojecten, maar nog nooit met zo’n uitgebreid adopteerprogramma. “Het is voor deze leerlingen erg leerzaam. Bovendien is het voor hen leuk om te beseffen: ik heb echt een aandeel in de voorstelling.”

‘Tijdloos genot’ van Thjum Arts is op 23 november om 20.15 uur in Theater Stroud. Voor meer informatie en ticketverkoop: www.theaterstroud.nl.

Foto: Naomi van Nieff