Leerlingen Groevenbeek doen 'iets met urban'

​Ongeveer honderd leerlingen van Christelijk College Groevenbeek waren vorige week naar Theater Stroud gekomen voor de kick-off van hun nieuwe project “Iets met Urban”. Het thema van het project is Vrijheid.

Astrid van Schaik en Nithard Keijdener van Theater Stroud ontvingen de leerlingen uit de eerste klas en bij binnenkomst hoorden de jongeren een lied over vrijheid

“Vrijheid lijkt zo gewoon, maar dat is het niet. We zien wat er in Oekraïne gebeurt en weg is de vrijheid. Maar je kunt ook vrijheid hebben in jezelf”, geeft Astrid van Schaik. “Jullie gaan aan de slag met ons project ´Adopteer een voorstelling’. Maar we gaan het eerst over urban hebben. Daar hebben we drie verschillende optredens voor en aan het einde van dit project gaan jullie zelf op dit podium aan de slag. We nemen jullie eerst mee in de wereld van de urban met Dyts en Job. Zij maken beats door middel van beatbox.” Job en Dytz betreden het podium en nemen de leerlingen mee in hun muziekstijl.
 
Nitthart loopt het podium op na het optreden van Dytz en Job. Hij legt uit wat theater is. “Voor theater heb je een podium en een ruimte nodig. Als je artiesten op een podium hebt en publiek in de zaal dan heb je een voorstelling. Daarnaast is publiciteit belangrijk, want daardoor ga je kaartjes verkopen.”
 
Breakdancer Paul Engelen betreedt het podium van Stroud. “Mijn doel is om van jullie breakdancers te maken. Breakdance bestaat uit de vier elementen toprocks, footworks, freezes en powermoves. Je bent een goede breakdancer als je origineel en muzikaal bent. Breakdance is veranderd, maar het heeft de roots met urban wel behouden. Zijn er al leerlingen die dit kunnen?” Geen reactie vanuit de zaal. “Zijn er leerlingen die dit willen kunnen”, vraagt Paul. En die zijn er wel. Van Schaik geeft aan: “Dit zie je niet zoveel in het theater. Maar jullie krijgen workshops en op donderdag 29 juni kunnen jullie dit ook. Voor dit project hebben wij gezorgd voor de artiesten. Nu gaan jullie helpen bij de overige zaken die nodig zijn voordat een voorstelling kan worden opgevoerd. Hiervoor gaan we de klassen in groepjes verdelen. Zo hebben een decorgroep nodig en een groep die de PR en publiciteit verzorgd. Ook hebben we vloggers nodig om te laten zien wat er gebeurt. We zoeken technici, want zonder techniek is er niets te beleven in het theater. Ook zoeken we leerlingen die de artiesten- en publieksbegeleiding willen doen en een groepje die de collegetour verzorgd.”
 
Soraya Valenko is een spoken word artiest en spreekt over vrijheid. Zij legt de leerlingen uit dat het de gewoonte is bij spoken word om geen applaus te geven, maar met de vingers te knippen. “Ik maak gebruik van muziek, een achtergrond, mijn lichaam, mijn stem en pauzes. Ik sta hier nu in mijn eentje, maar we kunnen dit ook samen doen. Ik hoop dat we er samen iets moois van kunnen maken voor de eindvoorstelling.”
 
Na alle indrukken gaan de leerlingen weer naar school en zij zullen zich de komende maanden bezig houden met dit project. Sowieso bezoeken alle artiesten de school om workshops te geven en dan zullen zij samen de voorstelling verzorgen die voor donderdag 29 juni gepland staat in de agenda van Theater Stroud.
Job en Dytz treden op al beatboxers in Theater Stroud
Paul Engelen treedt op als breakdancer in Theater Stroud voor de leerlingen van Groevenbeek Putten  Paul Engelen, Job en Dytz en Soraya Valenko treden op in Theater Stroud voor de leerlingen van Groevenbeek Putten