Leerlingen maken een herdenkingswandeling

Ook dit jaar kregen de leerlingen uit groep 8 van alle Puttense basisscholen en enkele basisscholen uit Ermelo een uitnodiging van de Stichting Oktober ‘44 om vandaag (maandag 2 oktober) een herdenkingswandeling door het dorp te maken. Tijdens deze speciale wandeling horen de leerlingen alles over de razzia die in 1944 ons dorp trof. 

Zo namen ze een kijkje in de oude kerk, De Aker, de gedachtenisruimte en het monument ‘De Vrouw van Putten’

De Stichting Oktober '44 heeft een uitgebreid lespakket samengesteld, waardoor de leerlingen al het een en ander hadden voorbereid voor deze dag. Zo hebben de leerlingen al wat meer over de geschiedenis gehoord en onderzoeken ze in groepjes één van de slachtoffers van de razzia. Daarnaast mochten de leerlingen een kunstwerk en een elfje (gedicht) over deze persoon maken.

Iedere school nam een aantal gedichten mee naar de scholendag en in de kerk werden enkele gedichten voorgedragen. En daarna werd er ademloos geluisterd naar het verhaal wat Pieter Dekker vertelde over de razzia. Ook namen de kinderen een kijkje in De Aker. Hier waren spullen van de razziaslachtoffers te vinden en enkele nabestaanden waren aanwezig waar de kinderen hun vragen aan konden stellen. Ook de gemaakte kunstwerken werden hier tentoongesteld. 

Na al deze belevenissen liepen alle kinderen in een stille tocht naa​r het monument ‘De Vrouw van Putten’. In de bomen voor de herdenkingshof werden de elfjes opgehangen. Toen de kinderen het monument nog even van dichtbij hadden bekeken namen ze ook nog een kijkje in de gedachtenisruimte.

Belangstellenden kunnen de elfjes nog enige tijd lezen.