Leerlingen nemen een kijkje in de ruimte

​Honderdvijftig basisschoolleerlingen van vijf Puttense scholen hebben vanmorgen een ruimtereis gemaakt. In een nagebouwde raket, de SpaceBuzz, konden de leerlingen, dankzij de nieuwste Virtual Reality (VR) technologieën, zien hoe de aardbol er van een afstand uitziet.

De ruim vijftien meter lange raket was op de parkeerplaats voor de bibliotheek geplaatst.

De SpaceBuzz is een XR educatieprogramma met als missie honderd miljoen kinderen wereldwijd te inspireren met het perspectief van astronauten vanuit de ruimte, en ze daarmee ambassadeur van de aarde te maken. SpaceBuzz maakt daarbij gebruik van de vertel- en ervaringskracht van de nieuwste XR technologie. Onderdeel van het lesprogramma is een bezoek van het ruim vijftien meter lange SpaceBuzz raketvoertuig. Aan boord reizen schoolkinderen naar de ruimte, waar ze de aarde ‘zelf ervaren’ door de ogen van een astronaut.

Voordat de leerlingen in de raket plaats konden nemen hebben ze al een lesprogramma gevolgd waarin ze leerden over de ruimte, de aarde, natuur en techniek. Aan boord maakten de kinderen de reis naar de ruimte met André Kuipers als kapitein. Van de lancering tot de spectaculaire landing – de missie met de SpaceBuzz voelt levensecht. Na de ruimtemissie werken de leerlingen aan lessen waarin ze reflecteren op wat ze hebben meegemaakt en zelf met ideeën moeten komen om de aarde te helpen.

Op initiatief van Bibliotheek Noordwest Veluwe kwam de raket naar Putten. De bibliotheek ziet de komst van SpaceBuzz als een mooie manier om haar Digilabs bij een breed publiek meer bekendheid te geven. In de Digilabs van Bibliotheek Noordwest Veluwe kunnen kinderen spelenderwijs werken aan digitale geletterdheid en daarmee hun digitale vaardigheden stimuleren, omdat het belangrijk is dat onderwijs goed aansluit bij de moderne samenleving en de toekomst.