Leerlingen verdiepten zich in de razzia

​Traditiegetrouw hield de Stichting Oktober ’44 gisteren (donderdag 29 september) de Scholendag. Tijdens deze dag gaan de leerlingen uit groep acht van alle basisscholen in Putten naar De Aker om nabestaanden te ontmoeten en naar de Oude Kerk waar Pieter Dekker hen vertelt over de geschiedenis die Putten zo enorm getroffen heeft.
 

Ook wordt het monument ‘De Vrouw van Putten’ bezocht en wordt er een kijkje genomen in de Gedachtenisruimte.

Voordat de scholendag aanbrak hadden de leerlingen al een onderzoek gedaan naar één van de slachtoffers van de razzia. Hiervoor konden ze de informatie op de website van de Stichting Oktober ’44 vinden. Daarnaast hebben de leerlingen een kunstwerk en een elfje (gedicht) over deze persoon gemaakt. Iedere school nam de elfjes mee naar de scholenochtend en in de kerk werden enkele gedichten voorgedragen.


In De Aker waren er bezittingen van de razziaslachtoffers te vinden en enkele nabestaanden gaven hier informatie over. Ook de gemaakte kunstwerken werden hier tentoongesteld. Na al deze belevenissen liepen de kinderen in een stille tocht naar het monument ‘De Vrouw van Putten’. In de bomen voor de herdenkingshof werden de elfjes opgehangen. Belangstellenden kunnen deze elfjes daar nog enige tijd lezen. Alle leerlingen kregen nog een witte roos aangeboden door de bestuursleden van de stichting. Deze rozen mochten ze in grote potten bij het monument plaatsen. Toen de kinderen het monument nog even van dichtbij hadden bekeken namen ze ook nog een kijkje in de gedachtenisruimte.