Lever een oude koelkast of vriezer in en krijg korting op een nieuwe

 In Nederland staan ongeveer drie miljoen oudere koelkasten en vriezers in huis die veel energie gebruiken en vervuilend zijn. Daarom wordt er werk gemaakt van het inzamelen en opnieuw gebruiken van koel- en vriesapparaten.

Inwoners die een oude koelkast of vriezer inleveren, krijgen van de winkel of webshop 35 euro korting bij het kopen van een nieuw, energiezuinig exemplaar

Lever vóór het kopen van een nieuwe koel- of vrieskast wel eerst het oude apparaat in. Bij de aankoop moeten belangstellenden namelijk bewijsmateriaal van het inleveren (bijvoorbeeld een foto) laten zien. Deze actie is van mei tot en met juni 2022.

In tegenstelling tot veel andere apparaten, is het niet voordeliger om lang met een oude koelkast of vriezer te doen. Het is zaak om deze na ongeveer tien jaar in te ruilen voor een energiezuiniger model. Zo wordt er ongeveer 220 kWh en 80 euro per jaar bespaard met de energieprijzen van begin 2022.

De actie heeft wel een aantal spelregels. Zo moet de nieuwe koelkast of vriezer wel een A tot C energielabel hebben. De nieuwe koelkast of vriezer moet worden gekocht bij een aangesloten retailer. Maak een foto waarop duidelijk te zien is dat het oude apparaat wordt ingeleverd bij een erkend inleverpunt. Bijvoorbeeld het afvalbrengstation. Of krijg een afschrift van de leverancier die het apparaat mee retour neemt. 

De deelnemende partijen in deze regio zijn onder andere Expert, ElectroWorld, Coolblue en MediaMarkt. Kijk voor meer informatie op de website www.koelkastinruilen.nl.