Locoburgemeester 't Jong verwelkomt vijf nieuwe Nederlanders

​Naturalisatiedag is een feestdag voor nieuwe Nederlanders en wordt jaarlijks in Nederland op Koninkrijksdag (15 december) gehouden. Ook in Putten werd er vandaag aandacht aan deze speciale dag besteed.

De nieuwe Nederlanders in Putten waren uitgenodigd voor een diner bij Terra Nova en wethouder ’t Jong was daarbij aanwezig als locoburgemeester

Nadat alle genodigden van een drankje waren voorzien gaf ’t Jong aan: “Wie heeft de vlag zien hangen op de kerktoren? Niemand? De vlag hangt uit omdat het vandaag Koninkrijksdag is. En dat is, omdat het Koninkrijk der Nederlanden op 15 december 1954 gevormd is. Koningin Juliana heeft toen het Statuut voor het Koninkrijk getekend. En daarom hebben we in Nederland altijd op 15 december feest. U bent nu in Nederland maar het Koninkrijk der Nederlanden bestaat ook nog uit Aruba, Curaçao en Sint-Maarten. Sinds 2008 heten we de mensen die het afgelopen jaar Nederlander zijn geworden apart welkom. We vinden het fijn dat u er bent.”
 
De locoburgemeester overhandigde de vijf nieuwe Nederlanders een mooie bos bloemen en feliciteerde hen met het feit dat ze nu Nederlander zijn. ’t Jong vervolgt: “U bent nu Nederlander en heeft daarmee dezelfde rechten en plichten als iedere Nederlander. Dus als ik nu naar u kijk of naar mezelf, we mogen hetzelfde en we zijn allemaal gelijk. Dat vraagt wat van mij en andere mensen in Putten. Als je in een andere omgeving komt wonen is dat altijd een beetje moeilijk, maar u mag verwachten dat ook andere mensen in Putten u welkom heten en blij zijn dat u er bent. Maar we verwachten van u natuurlijk ook dat u blij bent dat u in Putten woont. En dat u gewoon mee doet en zich gedraagt als een Nederlander.”
 
“U komt allemaal uit een ander land met een andere cultuur en een andere achtergrond en dat hoeft u niet te verliezen. Het is juist mooi om iets van uw eigen cultuur en van uw eigen land mee te nemen naar Putten. Dat willen we graag bij elkaar brengen, want zo krijgen we een heel mooi pallet en dat kan een verrijking zijn van onze cultuur.”
 
’t Jong vervolgt: “Wat zijn nu in Nederland belangrijke dingen. U weet het al wel. Vrijheid van meningsuiting. We mogen zeggen wat we willen. Ik zou u wel advies willen geven om een beetje rekening met elkaar te houden. Alles zeggen is niet altijd verstandig. Het mag misschien wel maar als je andere mensen kwetst of pijn doet kun je het misschien beter laten. We hebben hier vrijheid van onderwijs, je mag de school kiezen waar je naartoe wil en we hebben vrijheid van godsdienst in Nederland. Dat zijn belangrijke waarden en belangrijk om daar rekening mee te houden. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat dit helemaal gaat goedkomen.”
 
“Namens het gemeentebestuur en de bevolking van Putten heet ik u van harte welkom en wens ik u een mooie en gelukkige toekomst hier in Nederland.”