Mariëtte Schouten: 'In de moestuin kom ik helemaal tot rust'

Door Joyce Kruizenga-Elskamp - Nog maar anderhalf jaar heeft Mariëtte Schouten de gezellige winkel Fluit & Kruid aan de Dorpsstraat in Putten. De winkel voor thee, taart, koffie, koekjes en kadootjes. Inmiddels runt ze die samen met haar moeder Rieneke Hemeltjen-Van der Hout. 

Tijd voor vrije tijd ... "In de moestuin kom ik helemaal tot rust"

Mariëtte: "Oorspronkelijk heb ik de Pabo gedaan. Dat was nog in de tijd dat er een overschot was aan leerkrachten. Ik heb één jaar voor de klas gestaan, maar dat was het toch niet voor mij. Daarna begon de zoektocht naar wat dan wel. Ik ben make-up consulent geweest, heb een webshop gehad, mijn eigen taartenbedrijf en bij de VVV in Putten gewerkt.”

Mariëtte realiseerde zich toen dat ze zich moest gaan afvragen, waar ze eigenlijk blij van zou worden. "In onze winkel komt alles samen. Wij zijn er inmiddels erg druk mee, want wij doen graag alles zelf. Gelukkig heb ik mijn eigen moestuin en daar kom ik helemaal tot rust. Even lekker je hoofd leeg maken. Het is ook niet werk- of geldgebonden, je mag er gewoon zijn! Ik vind het daar echt fantastisch. De tuinen, de mensen, de gezelligheid. Helaas kan ik er minder vaak naartoe, dan ik eigenlijk zou willen.”

Een andere grote hobby van Mariëtte is taarten bakken. Ze beperkt zich daarbij niet tot één soort, maar ze bakt echt van alles. Koekjes, gebak, cheesecake en zelfs chocoladeletters. En taarten dus, waarbij haar fameuze appeltaart tot in de verre omtrek een begrip is. "Oh ja, en natuurlijk ook de bruidstaart voor mijn moeder.”

Moeder Rieneke komt oorspronkelijk uit de zorg en startte daarnaast een winkel voor zorgartikelen. Inmiddels is ze overal mee gestopt en runt ze de winkel samen met haar dochter. Naast fietsen en met veel plezier oppassen op de kleinkinderen is ze ook graag aan het wandelen met hondje Jip. Die neemt ze regelmatig mee naar de winkel. Inmiddels is hij daar zo’n bekend gezicht, dat veel vaste klanten vragen: "Hé, is Jip er niet?"

Mariëtte en moeder Rieneke. Natuurlijk mag ook Jip niet ontbreken. Foto: Joyce Kruizenga-Elskamp