Medewerkers gemeente blij met training 'Hoe herken ik dementie'

​Om inwoners met dementie beter te kunnen herkennen en beter met deze groep inwoners om te gaan hebben twee vrijwilligers van de Stichting Alzheimer Nederland de training ‘hoe herken ik dementie’ gegeven aan medewerkers van de gemeente Putten.

Een grote groep medewerkers was bij de training aanwezig

Ook Erica van de Veen en Kim Beijnen, beiden werkzaam bij het Serviceportaal van de gemeente, hebben de training gevolgd. De training heeft grote indruk op Kim en Erica gemaakt. “We zijn er echt door geïnspireerd. Wist je dat er vijftig vormen van dementie bestaan. En al die vormen hebben hun eigen symptomen. Er zijn zelfs jongeren die eraan lijden. Dat vond ik zo indrukwekkend”, vertelt Kim. “Het was een interessante avond waarbij dieper is ingegaan hoe we mensen met dementie kunnen herkennen en hoe we het beste met deze bewoners om kunnen gaan. Deze groep mensen heeft een andere benadering nodig. Verward gedrag is te herkennen aan bepaalde manieren en aan een bepaalde blik in de ogen. Ik vind het heel belangrijk om ook deze groep mensen goed van dienst te kunnen zijn.”

De twee trainers van Alzheimer Nederland hebben in hun privé situatie met dementie te maken gehad en waren ervaringsdeskundig. Zij vertelden over situaties die ze zelf hebben meegemaakt. Kim heeft in haar familie ook te maken gehad met dementie en geeft aan: “Er kwamen zoveel eyeopeners voorbij. Als ik deze training eerder had gevolgd, was ik er anders mee omgegaan. Er waren overigens wel meer collega’s die bepaalde voorbeelden uit hun eigen privé-omgeving herkenden.“

Luisteren, meegaan en afleiden zijn de woorden die bij Erica zijn blijven hangen. “Soms raken mensen aan de balie dingen kwijt of weten niet meer hoe een pasje eruitziet. Wij kunnen deze mensen het gevoel geven dat dat helemaal niet erg is. En dat we daar zelf ook wel eens last van hebben. Zo geven we mensen het gevoel dat het niet aan hen ligt.”

Kim vervolgt: “We hebben, in één avond, echt geleerd hoe we beter met deze bevolkingsgroep om kunnen gaan. Ik vond de training niet alleen interessant voor mijn contacten met klanten, maar ook in mijn privéleven. Op werkgebied hebben we misschien niet altijd meteen in de gaten dat we met een persoon te maken hebben die aan dementie lijdt. Maar nu we deze training gevolgd hebben denk ik dat we misschien wel dagelijks mensen tegenkomen die aan een vorm van dementie lijden. Het maakt ons in ieder geval bewuster om goed met deze mensen om te gaan. Ook op straat ben ik alerter op verward gedrag. Ik weet nu wat ik zou kunnen doen om mensen te helpen."

Erica gelooft in de kracht van herhaling en het is daarom goed om deze training vaker binnen de gemeente Putten te geven, zodat meer medewerkers kunnen aansluiten. “We hebben de GOED methode besproken. GOED is een ezelsbruggetje voor Geruststellen, Oogcontact, Even meedenken en Dankjewel. Dat betekent dat je mensen op een kalme manier moet benaderen en hen niet moet proberen te verbeteren. Maak oogcontact en stel simpele korte vragen. Geef ook voldoende tijd om te reageren. Vraag daarna aan de persoon met dementie of je mag helpen en mee mag denken en sluit het gesprek goed af”, aldus Erica. “We willen graag een dementievriendelijke gemeente zijn en daar heeft deze training ons hele mooie handvatten voor gegeven. Meerdere collega’s waren enthousiast over deze training.”

Kim en Erica geven nog mee: “Ongeacht wat voor werk je doet. Een dergelijke training is voor iedereen de moeite waard. Er zijn online diverse trainingen te volgen. Je steekt er veel van op.” Kijk voor meer informatie over online trainingen op de website www.samendementievriendelijk.nl.

Kim Beijnen en Erica van de Veen volgden de cursus 'Hoe herken ik dementie' en vertellen over hun ervaringen. Tekst en foto: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer

Dit interview is voortgekomen uit een deal tijdens beursvloer Putten. Binnenkort gaat wethouder Van den Hoorn voor Puttense Zaken op stap en zal hier verslag van doen.