Meedenkbuur Hermien is altijd bereid om mensen te helpen

​Buren Netwerk Putten bestaat uit inwoners die graag iets willen betekenen voor de mensen in hun buurt door bijvoorbeeld een boodschap te doen, de hond uit te laten, een keertje naar het ziekenhuis te rijden, een klusje te doen, de heg bij te snoeien of simpelweg een praatje te maken.

Buren Netwerk Putten is onderverdeeld in drie belangrijke pijlers

“Naast de bovengenoemde burendienst waarin buren iets voor elkaar willen betekenen hebben we het bureninitiatief toegevoegd. Met dit initiatief kunnen ideeën worden gedeeld om bijvoorbeeld iets te doen tegen eenzaamheid of de weggooimaatschappij. We hopen dat veel bewoners hun ideeën met ons willen delen, zodat we mee kunnen denken over de uitwerking van de plannen”, legt Gijsbert-Willem Evers van Welzijn Putten uit. “De derde pijler is het buurtevenement. Waarbij inwoners evenementen kunnen organiseren om buren met elkaar in verbinding te brengen.”

Evers vervolgt: “Meedenkburen vormen samen het Buren Netwerk Putten. Inmiddels zijn er meer dan zeventig meedenkburen aangesloten. Hoe mooi zou het zijn als we straks in elke Puttense straat een meedenkbuur hebben. Iedere meedenkbuur vult het op zijn eigen manier in. En dat is helemaal goed.”

Hermien van de Kamp is actief als meedenkbuur in het buitengebied van de Halvinkhuizerweg. “Maar ik heb niet het idee dat ik hier nu iets bijzonders doe. Als er iemand hulp nodig heeft, dan help ik graag. Vroeger was burenhulp gewoon een normale plicht. Dat hebben we van huis uit meegekregen”, legt Hermien uit. “Ik doe als meedenkbuur dan ook geen verplichte dingen, want ik vind dat het wel spontaan en vrijblijvend moet zijn.”

Hermien is als meedenkbuur begonnen in de coronatijd. “Ik las dat Welzijn Putten mensen zocht om eens een hond uit te laten of een boodschap voor iemand te doen. Ik wil altijd graag mensen helpen, dus ik heb me hiervoor aangemeld. En zo ben ik in het Buren Netwerk gerold.” Omdat Hermien ook graag mensen die het niet breed hebben wil helpen heeft zij een buurtkastje neergezet. Hier wordt, volgens Hermien, goed gebruik van gemaakt. “Naast het buurtkastje zet ik ook vaak plantjes en stekjes neer die mensen dan mee kunnen nemen. Er zit wel reuring in.” Verder kent Hermien iedereen die in de buurt woont. “Ik loop veel buiten met de hond en dan zie je veel. Ook kom je regelmatig mensen tegen tijdens het wandelen en dan maken we een praatje. Een hond zou echt een goed idee zijn voor mensen die zich eenzaam voelen. Niet alleen om lekker te wandelen en het hoofd leeg te maken, maar ook om mensen te ontmoeten.”

Hermien wil er graag zijn voor anderen en is altijd bereid om mensen te helpen. Ze noemt enkele voorbeelden. “Ik heb een tijdlang gekookt voor een man die weduwnaar was geworden. In de kerk werden onlangs mensen gevraagd om een van de leden naar therapie te rijden. Ik bel dan meestal wat familieleden, die allemaal in de buurt wonen, en dan regelen we dat. We houden het simpel en eenvoudig.”

Op het erf van Hermien is een paal te vinden, waarop staat wat er allemaal te zien is. “We hebben een hokje waar we zomers gezellig zitten. Mensen kunnen er altijd bij komen. Iedereen is welkom. Ik vind het erg belangrijk dat mensen zich hier thuis voelen.”

Ook is er een brocante snuffelschuur te vinden. De snuffelschuur is open als Hermien thuis is. “Ik heb die schuur al sinds 2000 en mensen weten het wel. Ook daar komen hele leuke sociale contacten uit voort. Vorig jaar stond een man naar de dieren te kijken en ik was in de tuin aan het werk. Hij wilde duidelijk even een praatje maken en ik nodigde hem uit voor koffie. Na drieënhalf uur vertrok hij weer en vroeg of hij nog eens terug mocht komen. Dat is altijd goed.”

Ook meedenkbuur worden in uw eigen straat ? Aanmelden kan bij Gijsbert-Willem Evers via de email [email protected] of bel naar 06-86801480.