Buren Netwerk Putten bestaat uit inwoners die graag iets willen betekenen voor de mensen in hun buurt door bijvoorbeeld een boodschap te doen, de hond uit te laten, een keertje naar het ziekenhuis te rijden, een klusje te doen, de heg bij te snoeien of simpelweg een praatje te maken.
“Naast de bovengenoemde burendienst waarin buren iets voor elkaar willen betekenen hebben we het bureninitiatief eraan toegevoegd. Met dit initiatief kunnen ideeën worden gedeeld om bijvoorbeeld iets te doen tegen eenzaamheid of de weggooimaatschappij. Denk hierbij aan een koffieochtend of het opzetten van een kettingkledingruil. Maar er is meer mogelijk. We hopen dat veel bewoners hun ideeën met ons willen delen, zodat we mee kunnen denken over de uitwerking van de plannen”, legt Gijsbert-Willem Evers van Welzijn Putten uit. “De derde pijler is het buurtevenement. Waarbij inwoners evenementen kunnen organiseren om buren met elkaar in verbinding te brengen. Zo worden er regelmatig buurtbarbecues gehouden, maar vorig jaar hebben bewoners van de Spechtstraat ook een sponsorloop georganiseerd voor KWF.”Buren Netwerk Putten is onderverdeeld in drie belangrijke pijlers
Evers vervolgt: “Meedenkburen vormen samen het Buren Netwerk Putten. Inmiddels zijn er meer dan zeventig meedenkburen aangesloten en proberen we elkaar een paar keer per jaar te ontmoeten. Hoe mooi zou het zijn als we straks in elke Puttense straat een meedenkbuur hebben. Iedere meedenkbuur vult het op zijn eigen manier in. En dat is helemaal goed.”
Wendy Born is actief als meedenkbuur aan de Calcariaweg, vanaf de rotonde tot aan de Peppelerweg. “Elf jaar gelden kwamen wij aan de Calcariaweg wonen en ik vond het leuk om de buurt te leren kennen. Ik ben toen begonnen met koffieochtenden voor buurvrouwen. Tot aan de coronaperiode zijn we dat één tot twee keer per jaar blijven doen. Daarna is het verwaterd. Nu zijn de koffieochtenden avonden geworden. Vorige maand hebben we een high tea gehouden voor alle vrouwen uit de buurt”, legt Born uit. “ Ook heb ik een Whatsappgroep aangemaakt waar buren met elkaar kunnen communiceren. Zo’n appgroep is handig als je wat wil weten of iets nodig hebt. Het geeft toch een beetje een buurtgevoel. Driekwart van de buurt is hierbij aangesloten. Daar komen vragen voorbij als ‘kan ik een kruiwagen lenen’ tot ‘ik heb veel appels over uit mijn tuin. Wie kan ik daar blij mee maken’. Toen Gijsbert-Willem van Welzijn Putten het Buren Netwerk Putten initieerde heb ik me daar ook meteen bij aangesloten. We deden dit immers al aan de Calcariaweg.”
Inmiddels heeft meedenkbuur Wendy meerdere zaken in de buurt opgepakt. “Als er nieuwe buren komen wonen dan schrijf ik een brief en die overhandig ik persoonlijk. Dat is tevens een mooie gelegenheid om me even voor te stellen bij nieuwe buren. Vaak hebben nieuwe bewoners ook wel wat vragen. Daarnaast vraag ik meteen even of de nieuwe buren bereid zijn om iets voor de buurt te doen. Dus ik vraag wat mensen nodig hebben en wat ze te bieden hebben”, legt Wendy uit.
Twee jaar geleden ontstond bij Wendy het idee om iets leuks te organiseren voor alle buren, inclusief de kinderen. “Zo werd er in 2021 voor de eerste keer een straatbarbecue gehouden. Omdat de Calcariaweg een doorgaande weg is, kunnen we de straat niet afzetten voor een dergelijke activiteit. Ik heb daarvoor buren die een tuin hebben aan de kant van het bos gevraagd of we de buurtbarbecue bij hen konden houden. Een jaar daarna heb ik weer een andere buur gevraagd en ook die vonden het een leuk idee.”
Wendy vindt het erg belangrijk om meer bij elkaar betrokken te zijn. “Tijden veranderen en veel mensen werken fulltime. Daardoor spreek je elkaar steeds minder. Uiteraard zijn er ook bewoners die graag op zichzelf zijn. Die hebben hier geen behoefte aan, maar vijfenzeventig procent doet mee. De Calcariaweg is best wel een drukke straat waar we elkaar niet zomaar even tegenkomen. Ook wordt er niet op straat gespeeld. We hebben op deze manier toch een beetje sociale controle en willen nog best wat voor een ander doen.”
Wendy wil als meedenkbuur de betrokkenheid in haar buurt graag vergroten. “We hoeven de deur niet bij elkaar plat te lopen, maar het is wel belangrijk dat je elkaar weet te vinden als er iets is. Mensen kunnen me altijd bellen, appen of langskomen. Laten we wat meer naar elkaar omkijken.”
Ook meedenkbuur worden in uw eigen straat meldt u dan aan bij Gijsbert-Willem Evers via de email [email protected] of bel naar 06-86801480.