​Mensen met dementie zingen volwaardig mee in het Participatiekoor

Het Participatiekoor gaf afgelopen vrijdag, onder leiding van dirigente Carla Schulte en pianist Peter Jan de Fijter, een prachtig optreden in de Heilige Maria Zuivering kerk te Putten met als titel 'Thank you for the music'.

Liederen uit de Mattheüs Passion werden afgewisseld met populaire liederen zoals  'Mag ik dan bij jou' van  Claudia de Breij

Het koor bestaat 55 leden waarvan veertien mensen een haperend brein hebben. De zaal was met 150 bezoekers volledig uitverkocht.

Het Participatiekoor is een landelijk initiatief waarin mensen met dementie volwaardig mee kunnen zingen. Zij krijgen daar, waar nodig, hulp van de mantelzangers.  Voorafgaand aan het optreden werd de documentaire vertoond van de oprichter van het Participatiekoor Eric Zwiers. Hij vertelt in deze documentaire dat mensen met dementie veel meer kunnen dan we denken. Met de juiste ondersteuning is nog heel veel mogelijk en kunnen mensen met dementie volwaardig meedoen. "Dit is iets wat we zeer zeker onderschrijven", aldus Yvonne van der Leest van Zorgerf Buiten-Land. Zij is de initiatiefnemer van dit project en gelooft erin dat mensen met dementie voluit kunnen leven. "Het Participatiekoor is hier een heel mooi voorbeeld van. Veel familieleden waren ontroerd en we hoorden afgelopen vrijdag regelmatig opmerkingen als: 'Wat fantastisch om mijn zus weer de Mattheüs te horen zingen, iets wat ze haar leven lang gedaan heeft!'"

Van der Leest geeft nog aan: "Participatiekoor Putten zal in aanloop naar kerst zijn tweede editie gaan organiseren."