Ministoomdag bij Putter Stoomgemaal

Het Putter Stoomgemaal houdt op zaterdag 12 augustus een ministoomdag. De stoomketel is die dag opgestookt. De machine is in werking en laat het scheprad rondgaan. 

De installatie is nog zoveel mogelijk in de oorspronkelijke staat van 1886 en het gemaal is een industrieel monument

De aanwezige stokers en machinist willen bezoekers graag alles over de installatie en de polder vertellen en alle vragen beantwoorden. Kinderen kunnen, als zij dat willen, de stokers helpen door kolen op het vuur gooien met een speciaal schepje. Als beloning krijgen zij een persoonlijk diploma als hulpstoker.

Tijdens deze ministoomdag zijn een aantal makers van stoommodellen aanwezig die hun machientjes, waarvan velen in werking zullen zijn, tentoonstellen. Het zijn ware kunstwerkjes. Tevens is er een werkende stoomtrein modelbaan van 8 bij 5 meter met echt gestookte stoomlocomotieven te bewonderen. Er rijdt een ministoomtractor rond (schaal 1 op 3). In de schuur staan nog meer stationaire stoommodellen en -machines. Deze kan men dit rustig bekijken onder het genot van een versnapering.

Het Putter Stoomgemaal is te vinden aan de Arlersteeg 32 in Putten aan de oude zeedijk. Bezoekers zijn welkom vanaf 10.00 uur, de machine en de modellen worden gestart om 11.00 uur en alles blijft in beweging tot 16.00 uur.

Dit is allemaal gratis, maar een vrijwillige bijdrage wordt zeer op prijs gesteld. Kijk voor meer onformatie op de website van het Putter Stoomgemaal www.putterstoomgemaal.nl.