Museum De Tien Malen krijgt kunstwerk van Jo Bezaan

​Teus van de Kamp, bestuurslid van Historisch Museum De Tien Malen, ontving gisteren (donderdag 11 april) uit handen van Jan en Marjan Nekkers uit Amersfoort het kunstwerk ‘Boerderij in het bos’ van Jo Bezaan.

‘Boerderij in het bos’ is een potloodtekening van Jo Bezaan uit 1917

Jo Bezaan (1894 – 1952) was kunstenaar en archeoloog. De afbeelding is waarschijnlijk niet in Putten gemaakt, want Bezaan kwam rond 1921 in Putten wonen aan de Postweg.

Jan en Marjan verzamelen kunst en noemen dat hun Nekkers-Kapiteincollectie. “In eerste instantie wilden we ons huis ermee aankleden. Maar al gauw hadden we een enorme verzameling”, legt Nekkers uit. “We bezochten veilingen en zagen mooie dingen die we aanschaften. Op een gegeven moment hebben we onszelf kaders gesteld en gezegd dat we alleen nog Amersfoort gerelateerde kunst zouden kopen. Jo Bezaan was lid van het Amersfoorts Kunstenaars Genootschap (AKG) en is daar zelfs als bestuurslid actief geweest.”

Inmiddels heeft het echtpaar ruim vijfhonderd kunstwerken verzameld. “Het wordt gewoon te veel en daarom hebben we besloten om kunstwerken weg te geven. Onze kinderen hebben eerst uitgezocht wat ze wilden hebben en nu proberen we onze kunstwerken aan musea te schenken. We hebben een overzicht van al onze kunstobjecten gestuurd naar Saskia van den Berg van Coöperatie Erfgoed Gelderland. Zij heeft het overzicht naar alle leden van de coöperatie gestuurd en bestuursleden van Historisch Museum De Tien Malen hebben aangegeven dat ze het schilderij van Jo Bezaan graag wilden voor hun collectie." Jan en Marjan deden er ook het boek ‘Jo Bezaan, een overzicht van zijn grafische werk’ bij.

Teus van de Kamp geeft aan erg blij te zijn met dit werk. “Het is een welkome aanvulling op onze collectie.”