Museum De Tien Malen opent vandaag haar deuren

Museum De Tien Malen is weer helemaal in kerstsfeer gebracht. Door het hele museum en in de tijdelijke expositieruimte staan veel bijzondere kerstgroepen opgesteld. Ieder met een eigen verhaal. Het thema dit jaar is ‘De KERSTGROEP grenzeloos mooi’.

Alle kerstgroepen die in het museum staan opgesteld zijn afkomstig uit de verzameling van Hanneke en Haddo Hans Hilbers 

Hanneke en Haddo Hans hebben de afgelopen weken hard gewerkt om alle kerstgroepen door het hele museum te plaatsen. Tijdens een rondleiding door museum De Tien Malen komen we boven en beneden heel veel diverse kerstgroepen tegen. Ook de kerstboom bovenaan de trap hangt vol met kerstgroepen. Iedere kerstgroep heeft zo zijn eigen verhaal waar Hanneke en Haddo Hans enthousiast over vertellen.
 
Over een periode van dertig jaar heeft het echtpaar meer dan driehonderd kerstgroepen afkomstig uit de hele wereld verzameld. De verzamelwoede ontstond bij het zien van een PowerPointpresentatie van kerstpostzegels met allerlei kerstvoorstellingen. In de meeste kerstafbeeldingen is er een prominente rol voor Jozef, Maria en Jezus weggelegd. Hanneke vertelt: “Jozef, Maria en Jezus werden op diverse postzegels ook zwart afgebeeld en ik realiseerde me dat iedere cultuur een eigen invulling geeft aan het kerstverhaal. Dat boeide me zo enorm dat ik dit met Haddo Hans besprak en zo zijn we begonnen met onze verzameling. Er bleek een hele interessante wereld achter te zitten, het zo enorm breed. Sinds 2008 zijn we ook lid van de vereniging ‘Vrienden van de kerstgroep Nederland’. Deze vereniging organiseert regelmatig uitstapjes naar plekken waar kerstgroepen te vinden zijn.”
 
In de huiskamer van het echtpaar zijn ongeveer vijfentwintig tot dertig kerstgroepen te vinden. Ze staan veelal opgesteld in een speciale vitrinekast. “Er zijn kerstgroepen in allerlei formaten, maar ook van diverse materialen, zoals porselein, houtsnijwerk, keramiek, maar ook van vilt en wol. In de vakantie zijn we altijd op zoek naar kerstgroepen. In het buitenland zijn er vaak winkeltje in de buurt van een grote kerk te vinden, deze winkeltjes worden veelal gerund door nonnen. Als we aangeven dat we zoeken naar beeldjes van de sagrada familia (heilige familie) dan komen de beeldjes overal vandaan”, legt Haddo Hans uit. “Er zijn ook kerstgroepen die per stuk gekocht kunnen worden. Of bedrijven die ieder jaar een item uitgeven. Dat houden we goed in de gaten en dan zijn we er als de kippen bij.” Haddo Hans en Hanneke kopen niet elke kerstgroep die ze zien. “We moeten een kerstgroep wel mooi vinden of er moet een bijzonder verhaal aan zitten.”
 
Voor Haddo Hans en Hanneke begint het seizoen in november en dan breken er drukke tijden aan. In januari brengt Hanneke op haar gemak alles weer netjes naar de zolder, waar de kerstgroepen keurig gedocumenteerd en in boxen opgeborgen worden voor de volgende kerstperiode.
 
Vanaf vandaag (woensdag 13 december) is museum De Tien Malen weer geopend en zijn de kerstgroepen te zien. Ook voor kinderen zijn er diverse activiteiten. Dus kom langs en geniet van de mooie en inspirerende kerstgroepen. Het echtpaar Hilbers zal regelmatig aanwezig zijn in het museum om over de kerstgroepen te vertellen. Dat doen zij vol enthousiasme. “Het museum opent ook op tweede kerstdag haar deuren en dan zijn we zeker van de partij.”
 
De Tien Malen is elke woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag geopend van 13.00 uur tot 16.00 uur. De entreeprijs bedraagt 4,00 euro per persoon, kinderen van 4 tot en met 11 jaar betalen 1,50 euro en kinderen tot 4 jaar mogen gratis naar binnen. De Museumkaart is geldig en ook PHG-donateurs mogen gratis naar binnen op vertoon van hun donateurskaart. Zoals eerder vermeld is het museum ook op de tweede kerstdag (dinsdag 26 december) geopend van 13.00 uur tot 16.00 uur.

Historisch Museum De Tien Malen is te vinden aan de Garderenseweg 97 in Putten. Kijk voor meer informatie op de website www.detienmalen.nl.

Dit is een van de kerstgroepen die te zien is bij Historisch Museum De Tien Malen. Foto: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer