Na diverse incidenten moet de overheid nu grenzen stellen aan de wolf

​Volgens burgemeester Lambooij wordt de wolf in Putten dagelijks waargenomen. Lambooij zei onlangs: “Er zijn wolven geboren naast de mountainbikeroute en deze dieren zijn daardoor gewend geraakt aan mensen. Het schrikt ze niet meer af. Ik ben bang dat het een keer behoorlijk fout gaat.”

Stelling: "We moeten niet wachten op nog grotere incidenten. De overheid moet nu grenzen stellen aan de wolf"

Gemeentebelangen Putten
Robin Hoogendijk (fractievoorzitter Gemeentebelangen) reageert: “De landelijke en provinciale overheid had al veel eerder moeten reageren door toestemming te geven om het aantal wolven te begrenzen. Dat doen we ook al voor andere wilde dieren, dat noemen we ‘beheren’. Nederland is qua grondoppervlakte veel te klein om de wolven hun gang te laten gaan. Niet langer wachten dus en ingrijpen. Wat mij betreft gaan we het als gemeente zelf doen.”

CDA Putten
Wim van de Koot (fractievoorzitter CDA) reageert: “‘Niet wachten op nog grotere incidenten?’ Er hebben de afgelopen jaren al tientallen, zo niet honderden incidenten plaatsgevonden met de wolf. Er zijn honderden schapen gedood en andere kleine landbouwhuisdieren aangevallen. Grote drama’s en schokkende ervaringen voor met name agrariërs maar ook andere (hobby)dierhouders. Verder zijn er aanvallen bekend op honden, er zijn incidenten geweest met wolven die wandelaars en sporters achtervolgen.”

CDA Putten meent dat de overheid al veel te lang heeft gewacht met paal en perk te stellen aan de wolf. “Nederland is een dichtbevolkt land en de wolf is een gevaarlijk roofdier. Die twee verdragen elkaar niet, althans heel moeilijk. Wolven die vee aanvallen of burgers en huisdieren benaderen moeten worden verjaagd en als dat niet werkt actief worden beheerd (gevangen of afgeschoten), zoals we dat ook doen met ander wild dat schade of gevaar veroorzaakt.”

Van de Koot vervolgt: “De situatie, zoals die vandaag is, is door velen, met name onze agrariërs een paar jaar geleden al voorspeld. Toen werd reeds gezegd: als er geen beheer plaatsvindt is de populatie binnen enkele jaren verveelvoudigd en dan hebben we echt grote problemen. En die problemen hebben we nu.”

Wat CDA Putten betreft moet de Nederlandse overheid nu paal en perk stellen aan de wolf, het is al veel te laat!

ChristenUnie Putten
TeunJan van Ooijen (fractievoorzitter ChristenUnie) reageert: “Dat de wolf voor problemen zorgt ziet de fractie van de ChristenUnie ook. De provincie Gelderland heeft extra budget vrijgemaakt. Wij zijn hier als fractie blij mee, want hierdoor kunnen inwoners preventieve maatregelen nemen of de schade die is veroorzaakt door de wolf kan vergoed worden.”

“In een verkiezingsprogramma uit een andere gemeente las ik de volgende uitspraak: ‘Wij willen een wolven vrije gemeente zijn’. Ik vind dit een uitspraak die je als politieke partij niet kan doen. Je kan onmogelijk een hek om je gemeente zetten om te voorkomen dat er een wolf binnen je gemeentegrenzen komt. De natuur is niet maakbaar en wat betreft het beleid kijken we daarin vooral naar de provincie, landelijk en zelfs het EU-beleid”, legt Van Ooijen uit. “De discussie rondom de wolf roept bij veel mensen emoties op. Een aanval heeft grote impact op eigenaren van (hobbymatig) vee. Maar de impact is breder en raakt ook aan het gevoel van veiligheid in de buurt, zoals het laten fietsen van kinderen in het buitengebied. Maar stelling nemen en polariseren helpen daarin niet. In dit debat is het belangrijk dat we goed nadenken als overheid om de juiste stappen te zetten in een leven met de wolf. Want de wolf zal niet verdwijnen. De bal ligt hierbij bij de Europese Unie om hierin goede afwegingen te maken en te sturen op aantallen.”

SGP Putten
Hans ten Klooster (fractievoorzitter SGP) reageert: “Vorig jaar november heeft de SGP het initiatief genomen en een motie ingediend om alles in het werk te zetten om gewenning van wolven aan mensen en hun (huis)dieren en het aanvallen van mensen en vee te voorkomen. Deze motie is raadsbreed aangenomen. Ook hebben we in deze motie opgeroepen bij het Rijk aandacht te vragen voor de problematiek die in onze regio ervaren wordt rond de wolf; en niet in de laatste plaats is het college verzocht mee te blijven leven met agrariërs en ondernemers uit de recreatieve sector die hier last van ondervinden.”

Ten Klooster vervolgt: “Sinds deze motie zijn de zorgen niet minder geworden. Er zijn al genoeg ouders die met hun kinderen of zelf het bos niet meer in durven en soms lijkt het wel of het bij het Rijk niet doordringt en ze niet verder kijken dan de randstad. Daarbij kun je je afvragen of de Nederlandse ecologische structuur een grote populatie wolven ‘aankan’. De vraag stellen is haar beantwoorden. Dat gaat nog meer druk geven op het ruimtebeslag van de agrarische sector. Daarom is wat de SGP betreft actie geboden.”

“Het belang van de ingediende motie wordt onderstreept door de woorden van de burgemeester. Tegelijk zijn we helaas nog gebonden aan wet- en regelgeving die we niet aan onze laars kunnen lappen. Binnen de grenzen van wat mogelijk zal de SGP (plaatselijk, provinciaal, maar ook landelijk)  blijven aandringen op maatregelen.”

Wij Putten
Herman Luitjes (fractievoorzitter Wij Putten) geeft aan: “Allereerst gaat de gemeente niet over ‘de wolf’. De burgemeester alleen in uitzonderlijke gevallen. Die verantwoordelijkheid ligt bij de provincies. De gezamenlijke provincies hebben enkele weken geleden het wolvenplan 2025 opgesteld. Dat plan bevat zogenaamde interventierichtlijnen. Wat doet de overheid als wolven dichtbij komen.”

“Nu de wolf in Nederland een feit is, vraagt dat ook om aanpassing van ons gedrag. We moeten geen contact zoeken met wolven. Dat doen we ook niet als het gaat om stieren en zwijnen. Daarnaast zullen we onze dieren moeten beschermen tegen de wolf, zoals we dat ook al moeten doen tegen vossen en loslopende honden. De overheid biedt daar financiële ondersteuning voor”, aldus Luitjes. “Natuurlijk moet er een balans zijn tussen het aantal wolven en prooidieren. Daarbij kan een vorm van beheer, zoals we dat ook bij herten en zwijnen doen, nodig zijn. Maar op dit moment laat de Europese regelgeving dat niet toe. Als dat moet veranderen, moeten gemeenten, provincies en rijk aan de bel trekken in Brussel. Wat de gemeente Putten wel kan doen is ervoor zorgen dat we ons niet alleen veilig voelen op openbare wegen in het bos maar ook veilig zijn. Dat geldt voor honden, zwijnen en ook voor wolven. Dat begint met heldere voorlichting, goede monitoring en snel handelen bij signalen.”

VVD Putten
Albert de Bruin (fractievoorzitter VVD) reageert: “Voor de VVD Putten is het overduidelijk, wij willen dat de beschermde status van de wolf naar beneden gaat, zodat we beheermaatregelen kunnen nemen als dat nodig mocht zijn. Wat de VVD betreft is dat moment van overgaan tot beheer nu gekomen.”

“Het aantal aanvallen is de laatste jaren flink gestegen. De wolf is op weg van wolf met beschermde status, naar probleemwolf en als we niet oppassen en snel kunnen gaan beheren, zelfs plaagwolf in Gelderland te gaan en dus ook in ons dorp Putten. Het aantal signaleringen en het doodbijten van bijvoorbeeld schapen neemt flink toe. Wat de VVD Putten betreft zetten we dus alles op alles om beheren met spoed mogelijk te maken. We zien helaas ook dat de wolf niet meer per definitie bang is voor mensen, welpen groeien op in aanwezigheid van mensen. Nogal wat dorpsgenoten durven niet meer het bos in, ook niet zonder een hond”, aldus De Bruin. “Faunabeheer doen we al bij bijvoorbeeld andere wilde dieren, denk aan herten ed. We kunnen onzes inziens de wolf aan dit rijtje toevoegen. Wat ons betreft zouden we als gemeente zelf hierin initiatief kunnen nemen. Laten we het een pilot noemen. We moeten er niet aan denken dat juist in Putten er een kind wordt doorgebeten door een wolf en dat er dan uitspraken worden gedaan als: “dit is geen natuurlijk gedrag van de wolf”. Als we er niets aan doen zijn we ook allemaal collectief verantwoordelijk voor het niet nemen van (moedige) beslissingen.”

De Bruin geeft aan dat de wolf geen knuffeldier is. “Dat denken de mensen in de Grachtengordel wel overigens. Benieuwd wat zij gaan denken als er ineens tientallen krokodillen worden aangetroffen in hun grachten.”

De Bruin vervolgt: “Als VVD Putten constateren we dat de onrust toeneemt. En dat is ook niet zo gek. Bijna elke dag wordt er in Gelderland een dierhouder wakker en geconfronteerd met dode dieren door een aanval van de wolf. Zelfs in onze Puttense bebouwde kom zijn wolven actief, ik verwijs maar even naar de wolf die tientallen kippen heeft gedood rond half april. Onze VVD in Gelderland heeft aan Gedeputeerde Staten gevraagd zo snel mogelijk te starten met het beheren van probleemwolven (actief verjagen en/of doden) en actief te lobbyen bij het Rijk en in Europa om de beschermde status omlaag te krijgen.”

Foto: Pixabay