Na pittige discussie toch steun voor motie 'flexwonen' van coalitie

De voltallige gemeenteraad stemde, na een pittige discussie, in met de motie ‘Flexwonen, geen woorden maar daden’. Kamphuis, raadslid van Wij Putten, diende de motie gisteravond (donderdag 18 maart) tijdens de raadsvergadering in namens haar eigen partij, de ChristenUnie en de SGP.

'Flexwonen is een mooie aanvulling op de woningmarkt'

“Tijdelijke woningen staan benoemd in het coalitieakkoord en hetzelfde thema kreeg ook al aandacht in de prestatieafspraken met de Woningstichting Putten over het jaar 2019. De wethouder heeft tijdens de opiniërende bespreking over de woonvisie in februari 2020 aangegeven dat hij hoopte binnen afzienbare tijd met de visie van het college naar de raad te zullen komen. Tot op heden is bij ons nog geen concreet voorstel bekend”, legt Kamphuis uit. “Flexwonen biedt de mogelijkheid om op korte termijn te voorzien in een woningvraag. Het is een oplossing voor mensen die snel huisvesting nodig hebben en daar niet jaren op kunnen wachten. De woningvoorraad kan vrij snel uitgebreid worden met tijdelijke en flexibele woningen door kortere procedures, omdat de woningen grotendeels in de fabriek worden ‘gebouwd’. Hiermee wordt de toegankelijkheid van de woningmarkt op korte termijn vergroot.”
 
“We verzoeken het college om nog voor de zomer van 2021 met een concreet voorstel voor tenminste veertig flexwoningen in Putten te komen en tenminste de helft van het aantal nog dit jaar te realiseren”, aldus Kamphuis.
 
Koornneef van Gemeentebelangen vraagt of deze motie niet overbodig is. “Mijn fractie heeft al eerder gevraagd om tijdelijke woningen te bouwen. Op 21 januari vroegen we naar de stand van zaken en de wethouder gaf toen aan daarmee bezig te zijn en met een voorstel te komen. Er was toen geen partij in de raad die gevraagd heeft om haast te maken. Kunnen we nu iedere maand een motie verwachten over zaken uit het coalitieakkoord die nog niet zijn uitgevoerd.” Kamphuis reageert dat Koornneef daar niet bang voor hoeft te zijn. “Deze motie is bedoeld als een steuntje in de rug van de wethouder. Wij vragen nadrukkelijk aandacht voor dit onderwerp, omdat het heel erg belangrijk is. Aan de motie is gekoppeld om nog voor de zomer met een voorstel te komen.” Ook Van Meerveld van het CDA vindt dat Wij Putten met deze motie een visie die er nog niet is ondergraaft.
 
Van den Brink (SGP) begrijpt wel dat sommige partijen de motie in eerste instantie overbodig vinden. “Maar er is echt wat aan de hand. De woningmarkt is echt overspannen en ik heb niet het idee dat de productie van woningen helemaal achterblijft. Integendeel, er gebeurt heel veel in Rimpeler en we halen de productie. Echter, bij het bouwen op inbreidingslocatie valt het me wel op dat het steeds meer een langdurig verhaal begint te worden. Inwoners horen dat er op een plek gebouwd gaat worden, ze schrijven daarop in en vervolgens verkopen ze hun huis. Dan loopt het project vertraging op en dan komen deze mensen in de problemen. Het woningprobleem komt tot een hoogtepunt en daarom willen we dit middel (motie) niet ongebruikt laten. Flexwonen staat al drie jaar in het coalitieakkoord en is een mooie aanvulling op de woningmarkt.”
 
Volgens Hoogendijk (Gemeentebelangen) lopen de coalitiepartijen hun eigen wethouder voor de voeten door het indienen van deze motie. “Er ligt al een toezegging van de wethouder. Of vertrouwt u uw eigen wethouder niet.” Van Hemel van de ChristenUnie mengt zich in de discussie: “De motie is ingediend om redenen zoals net al genoemd. Bijna een jaar na het vaststellen van de woonvisie zoeken we een stukje versnelling. Dit is zeker geen gebrek aan vertrouwen maar wel een steuntje in de rug.”
 
Van Meerveld geeft aan: “Dus we dienen een overbodige motie in, omdat het thema zo belangrijk is. Flexwonen gaat ons allemaal aan het hart. Als een coalitie een motie indient, dan is er wel wat aan de hand. Rust de wethouder op zijn lauweren als deze motie niet is ingediend. Het was inderdaad Koornneef die twee maanden geleden vragen stelde over flexwonen. Nu komt de coalitie hier binnen twee maanden op terug terwijl er al een toezegging ligt. Wij zijn voor een duidelijke visie en willen geen hapsnap beleid.”
 
Wethouder ’t Jong reageert: “Deze wethouder zou niet op zijn lauweren gaan rusten, maar dit is een onderwerp wat veel losmaakt. Ik zie deze motie als onderstreping van het belang dat de raad er aan hecht. Ik heb het vaste voornemen om voor de zomer met een voorstel uw kant op te komen. Dit is wat mij betreft geen overbodige discussie, want er zijn wel diverse kaders aangedragen. We hebben verschillende locaties op het oog waar we mogelijkheden zien voor flexwoningen. Maar deze locaties zijn nu in onderzoek en daarom hou ik ze nog even voor me. Dat is ook verstandiger richting de samenleving en het draagvlak. Wij denken binnen afzienbare tijd locaties te kunnen realiseren, maar eerst willen we met omwonenden praten. Ik kom hierop terug zodra het kan.”
 
Uiteindelijk steunt Gemeentebelangen de motie zonder kanttekeningen. Ook het CDA stemt in met de inhoud van de motie. “We zijn er niet voor om overbodige moties te steunen, maar omdat het onderwerp te belangrijk is maken we nu een uitzondering”, aldus Van Meerveld.