Niels van der Bunt, Atty Heijting en Kringloopwinkel Overnodig vrijwilligers van het jaar 2022

​In de categorie onder de 25 jaar is Niels van der Bunt vrijwilliger van het jaar 2022 geworden. Atty Heijting werd vrijwilliger van het jaar 2022 in de categorie boven de 25 jaar en Kringloopwinkel Overnodig is de vrijwilligersorganisatie van het jaar 2022 geworden.

Dat maakte wethouder Van den Hoorn gisteravond bekend tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van de gemeente Putten 

“Putten is een verenigingsdorp. Ook anno 2023 is er bij ons nog echt sprake van gemeenschapszin. Het college van burgemeester en wethouders waardeert dit zeer, want het is niet vanzelfsprekend en dat beseffen wij ons terdege. Als de lijnen niet worden gekalkt, kan er niet worden gevoetbald. Als er geen mensen zijn om wilgen te knotten, dan worden er geen wilgen gekort. Als de verwarming niet wordt aangezet in de kerk dan het is koud in de kerk. Als het slot van de deur van het museum niet wordt opengedraaid dan blijft het museum gewoon dicht. Niets gaat vanzelf”, aldus Van den Hoorn. “Als gemeentebestuur prijzen wij ons daarom gelukkig met de aanwezigheid van een waar legioen aan vrijwilligers in onze gemeente. Die vormen het cement van de samenleving. Zij versterken de structuur, zorgen voor samenhang en houden de boel bij elkaar. Wij kunnen onze vrijwilligers niet genoeg waarderen. En om die reden hebben wij besloten om ieder jaar ‘vrijwilligers van het jaar’ te eren.”

Van den Hoorn vervolgt: “Dat doen wij in drie categorieën, zo hebben we de categorie jonge vrijwilligers onder de 25 jaar. de categorie vrijwilligers boven de 25 jaar en de categorie vrijwilligersorganisatie. En het leek ons een goed idee om tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst bekend te maken wie de vrijwilligers van het jaar 2022 zijn geworden. Dit is de primeur, maar wellicht wordt het een traditie. De vrijwilligers ontvangen een bokaal en een portret dat bij Stroud komt te hangen.”
 
,,In de categorie tot 25 jaar is de vrijwilliger van het jaar een hij. En hij is pas 18 jaar. Daar waar hij geluid kan maken doet hij het ook. Ook voor het maken van beelden draait hij zijn hand niet om. Al vanaf zijn twaalfde jaar zet hij zich in voor de jaarlijkse Beachpull. Zijn jonge leeftijd ten spijt is hij daar al jarenlang een gewaardeerde kracht van het techniek team. Het werk, zo is ons vertelt door de Beachpullorganisatie, doet hij met inzet en plezier. Niet alleen bij de Beachpull maar ook bij de Korfbalvereniging de Meeuwen is onze vrijwilliger van het jaar 2022 van onschatbare waarde. Ook daar is hij dé man van het beeld en het geluid. Ook daar loopt hij al van jongs of aan rond. En dat is ook het geval bij de Hervormde kerk en bij Menvereniging Het Gouden Span. Ook daar is hij van het geluid en van het beeld. Ik heb het over Niels van der Bunt.”

Nadat Niels zijn prijs in ontvangst had genomen en werd gefeliciteerd met zijn titel ging wethouder Van den Hoorn verder met de uitreiking van de vrijwilliger van het jaar boven de 25 jaar. “De vrijwilliger van het jaar in deze categorie is een vrouw. Een vrouw die al decennialang een onmiskenbare stempel drukt op het verenigingsleven in Putten. Onmiskenbaar en ook onmisbaar. Misschien wel dé drijvende kracht van de Kunstkelder. En dat al ruim 40 jaar. Tevens is zij lid van de gemeentelijke monumentencommissie. Maar niet alleen cultuur, ook de natuur gaat haar zeer aan het hart. Zij is actief lid van de Stichting Natuur- en Milieubescherming in Putten. Zij is lid van de bomengroep en nog altijd paraat tijdens de Landelijke Opschoondag. En daarnaast staat onze vrijwilliger van het jaar ook nog te boek als een erkend en een fervent pleitbezorger van de rechten van vrouwen. De vrijwilliger van het jaar 2022 in de categorie boven de 25 jaar is Atty Heijting.” Atty kwam naar voren en ook zij nam haar prijs in ontvangst. Zij bedankte enorm voor deze eervolle prijs, maar gaf wel aan dat ze het niet alleen heeft gedaan. Er volgde een indrukwekkende lijst van namen die, zeker voor de Kunstkelder, van grote betekenis zijn geweest de afgelopen veertig jaar.

Wethouder Van den Hoorn had nog een prijs te vergeven en dat was aan de vrijwilligersorganisatie van het jaar 2022. “Het werk wat deze organisatie doet is hoog nodig. En het mes snijdt aan meerdere kanten. De organisatie draagt bij aan een beter milieu en dat levert geld op. En met dat geld ondersteunen ze sociale doelen in onze gemeente. En of dat allemaal nog niet genoeg helpt deze organisatie mensen met taalachterstanden. Dat is ongelofelijk belangrijk want dat geeft deze mensen veel betere kansen op de arbeidsmarkt. Tweedehands krijgt een tweede kans. De vrijwilligers organisatie van het jaar 2022 is de Kringloop Overnodig.” Voorzitter Cornelis Klomp komt naar voren om de prijs in ontvangst te nemen. Ook hij geeft aan de prijs namens de vrijwilligers die zich inzetten voor de kringloopwinkel in ontvangst te nemen. “We kunnen overigens melden dat we onlangs de magische grens van een miljoen euro hebben binnengehaald bij de kringloopwinkel. Dat is een enorme mijlpaal. Maar dat is niet alleen te danken aan onze vrijwilligers, maar ook aan de inwoners van Putten die zo trouw hun spullen bij ons inleveren.”

Wethouder Van den Hoorn geeft nog aan: “Als inwoners van Putten nu al kandidaten weten voor de vrijwilligersprijzen van het jaar 2023, schroom niet en laat het ons weten. Er zijn volop vrijwilligers in Putten en die verdienen het, net als Niels van der Bunt, Atty Heijting en Kringloop Overnodig, om in het zonnetje te worden gezet.”