Nieuwe activiteiten tijdens het Koningsfeest in de Oranje Scheg

Ook voor Koningsdag 2023 wordt Park De Groene Scheg weer omgedoopt tot de Oranje Scheg. Errie en Greet Hazeleger, initiatiefnemers van het Koningsfeest in het park, zijn alweer enige tijd druk met de voorbereidingen van dit familiefeest in het park.

Het park zal tussen 12.00 uur en 17.00 uur weer bol staan van de activiteiten

Door het hele park staan diverse sport- en spelactiviteiten opgesteld waar kinderen met een stempelkaart deel kunnen nemen aan de diverse spellen. Een stempelkaart is verkrijgbaar voor 2,50 euro bij de ingang van het park, maar ook op het centrale plein waar het kinderplein, het terras met eten en drinken en de stormbaan te vinden zijn. De kinderen krijgen na het afleggen van het parcours bij iedere activiteit een stempel. Als de stempelkaart vol is kunnen ze de kaart inleveren en krijgen ze een gratis ijsje. “Het is echt een feest voor het hele gezin waar kinderen vijf uur lang vermaak krijgen voor 2.50 euro per kind. Vorig jaar hadden we rond de achthonderd kaarten verkocht”, aldus Errie Hazeleger.

“Nieuw dit jaar zijn de twee tenten waar kinderen diverse activiteiten kunnen doen met een VR-bril. Zo is er een tent waarbij deelnemers met een team van vier een virtuele hamburgertent kunnen runnen. Dat moet een grappig gezicht zijn als je de deelnemers allerlei handelingen ziet verrichten zonder dat er hamburgers worden gebakken. Ook komen er gasten binnen die worden bediend door het team”, legt Greet Hazeleger uit. “In de tweede tent zijn er activiteiten met de VR-bril te doen, zoals een rollercoaster of van de ene toren naar de andere toren lopen. Het publiek kan de verrichtingen volgen via een scherm.”

“Dit jaar kunnen deelnemers huisjes maken, ringlopen of meedoen aan een evenwichtsspel en een blinddoekspel. Maar ook wordt er, samen met leden van Excelsior, muziek gemaakt. Kortom, weer veel sport- en spelactiviteiten. Uiteraard wordt ook de jaarlijkse kleedjesmarkt weer gehouden. Hiervoor kunnen mensen zich tot de laatste dag aanmelden via onze website www.koningsfeestputten.nl”, vult Errie aan. “Ook de inwendige mens is niet vergeten. Zo gaat Team MMKH Putten weer suikerspinnen verkopen voor Duchenne Heroes en worden er poffertjes gebakken door Woord en Daad Putten. Wij gaan zelf hamburgers bakken en verkopen drinken en ijs. Ook zal Renger weer aanwezig zijn met zijn frietkar ‘De Zonnestraal’.”

Greet vervolgt: “Ook nieuw dit jaar is het kinderplein. Deze speelweide is speciaal ingericht voor kinderen van 1 tot en met 4 jaar. Voor hen zetten we een springkussen neer, staan er diverse wipwapjes, driewielers en is er een auto om te verven.”

De dag wordt afgesloten door een spectaculaire roofvogelshow. Deze show begint om 16.30 uur.

Geschiedenis
Errie en Greet Hazeleger vonden dat Koningsdag in Putten wel kon worden uitgebreid met een echt familiefeest. Na enkele jaren van brainstormen zijn ze in 2015 met hun eigen Koningsfeest begonnen. “Het eerste jaar mochten we van de gemeente Putten op de parkeerplaats bij de Putter Eng een aantal activiteiten uitzetten. We kregen een vergunning als we geen muziek zouden hebben en geen drank zouden schenken. Dat werd al snel een succes. Naar mate de jaren vorderden wisten steeds meer mensen ons te vinden. Kennelijk was er behoefte aan een dergelijk familiefeest in Putten. Het tweede jaar mochten we ons feest in park de Groene Scheg houden en dat doopten we toen om tot de Oranje Scheg”, legt Greet uit. “Na afloop van de eerste keer kwamen er drie jongeren bij ons en vroegen of we ook wat wilden doen voor de oudere kinderen tussen de twaalf en de zeventien jaar. Wij vroegen of zij mee wilden denken en zij kwamen met het idee om het spel ‘ter land, ter zee en in het park’ te introduceren. Helaas trok dat te weinig bezoekers, dus daar zijn we, na een jaar, mee gestopt`, aldus Errie. Het organiseren van het feest in de Oranje Scheg kost Errie en Greet altijd veel tijd. Maar ze zijn dankbaar met de medewerking van de gemeente Putten. “En als we dan weer al die blije gezichten zien, vinden we het toch de moeite waard.”

Vrijwilligers en sponsors
Inmiddels zijn er zeventig vrijwilligers tussen de 12 jaar en de 20 jaar actief tijdens het Koningsfeest in de Oranje Scheg. “Na afloop van het feest gaan we gezellig samen eten met alle vrijwilligers. Tijdens het eten verloten we mooie producten en waardebonnen die we ieder jaar weer krijgen van Puttense ondernemers. Na afloop lopen we gezamenlijk naar het vuurwerk en daarmee komt er voor ons ook een einde aan Koningsdag”, aldus Errie. “Het is elk jaar weer bijzonder om te zien hoeveel ondernemers in Putten wat geven”, vindt Greet.