Nieuws de Hypotheker Ermelo en Putten: Wat is jouw maximale hypotheek in 2023?

Vorige week publiceerde het Nibud de woonquotes voor 2023. Hiermee wordt bepaald hoeveel procent van het inkomen aan een woning besteed mag worden. De woonquotes hebben dus een effect op je maximale hypotheek. Kun je volgend jaar meer of minder lenen? De Hypotheker zet het voor je op een rijtje.

De Hypotheker zet de effecten van de Nibud cijfers op de maximale hypotheek van één- en tweeverdieners en AOW'ers voor je op een rij

Met de tabellen op de website kun je op basis van je leefsituatie, inkomen en verschillende rentestanden vergelijken wat je volgend jaar maximaal kunt lenen en hoeveel dat scheelt met dit jaar. Alle genoemde bedragen zijn in euro's. 

Eenverdieners
Hoeveel je maximaal kunt lenen wordt onder andere bepaald door je inkomen en de gekozen hypotheekrente. Op dit moment is de gemiddelde hypotheekrente voor NHG-hypotheken met een rentevaste periode van 10 jaar 4,5 procent. Wanneer je dit rentepercentage en hetzelfde salaris aanhoudt, zie je alle inkomens er volgend jaar op achteruit gaan. Alleenstaanden met de lagere inkomens hebben te maken met de grootste dalingen.

Tweeverdieners 
Ook voor tweeverdieners hebben we gekeken naar de maximale hypotheek bij een rente van 4,5 procent en een rente van zes procent, bij een gelijkblijvend salaris in 2022 en 2023. Waar het tweede inkomen voor tweeverdieners dit jaar voor 90 procent meetelt bij de berekening van de woonquote, zal dat in 2023 100 procent zijn. Desondanks daalt de maximale hypotheek voor vrijwel alle tweeverdieners. De hogere inkomens hebben te maken met grotere dalingen in maximale hypotheek. 

AOW'ers
Ook alleenstaande AOW'ers kunnen (bij een rente van 4,5 procent) in 2023 over het algemeen minder lenen dan in 2022. De laagste inkomens krijgen hierbij de grootste klappen. Tweeverdieners met een AOW-middeninkomen gaan er in sommige gevallen juist enkele duizenden euro's op vooruit. De hoogste AOW-inkomens hebben wel last van een daling.

Stijgende rente
Nu er sprake is van stijgende hypotheekrentes, is het ook handig om te checken hoeveel je volgend jaar kunt lenen bij een hogere rente. Met hogere rentes wordt de leencapaciteit lager. Ook de berekening met hogere rentes (6%) vind je voor alle categorieën terug in de tabellen op onze website.

Uiteraard zijn bovenstaande indicaties heel algemeen. Ben je op zoek naar een huis en wil je precies weten wat de nieuwe normen voor 2023 voor jou betekenen? Maak dan een vrijblijvende afspraak met een van onze adviseurs. Dan ga je goed voorbereid de woningmarkt op en voorkom je teleurstellingen.

Heb je vragen? Of wil je een afspraak maken? Klik op een van de buttons hieronder.

Vestiging Harderwijk
Vestiging Dronten
Vestiging Zeewolde
Vestiging Ermelo

De Hypotheker Ermelo en Putten

Adresgegevens

Stationsstraat 123
3851 ND Ermelo

Telefoon

T. 0341-422724

Openingstijden

Ma 9.00 - 21.00 uur
Di 9.00 - 21.00 uur
Wo 9.00 - 21.00 uur
Do 9.00 - 21.00 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info