Nieuws de Hypotheker: Hypotheekrente blijft stijgen, huizenmarkt koelt af

Na jaren van extreem lage hypotheekrentes zijn de rentes in de afgelopen maanden behoorlijk gestegen. Zo is de tien jaars rente met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) in zeven maanden tijd met maar liefst 176 procent gestegen. 

Wat is de oorzaak van deze pittige stijging en wat zijn de consequenties voor de huizenmarkt?

Aan deze fikse stijgingen liggen verschillende oorzaken ten grondslag. Een belangrijke reden is de inflatie, die in april is opgelopen tot wel 9,6 procent. Ook de oorlog in Oekraïne is van invloed, aangezien de risicopremies op financiële markten hierdoor zijn toegenomen. Lees meer over de hypotheekrenteverwachtingen in de rentebarometer. 

Dalende huizenprijzen
Een lichtpuntje voor huizenzoekers is dat het omslagpunt in de stijging van de huizenprijzen bereikt lijkt te zijn. In het afgelopen kwartaal was er voor het eerst in lange tijd een daling van de huizenprijzen te zien: een daling van 2,1 procent ten opzichte van het kwartaal daarvoor. Dit is de sterkste daling in tien jaar.

Minder leencapaciteit
Doordat de hypotheekrente een stuk hoger ligt, kunnen huizenkopers significant minder lenen. Afhankelijk van het inkomen van de koper kan men op dit moment vaak tienduizenden euro's minder lenen dan in januari van dit jaar. En de hogere rente heeft ook een behoorlijke impact op de maandlasten van je hypotheek. Om een woning toch nog te kunnen betalen, kiezen huizenkopers nu vaker voor kortere rentevaste periodes, die lager liggen dan de langere hypotheekrentes. 

Vanwege de torenhoge inflatie in 2022 is de kans groot dat in 2023 de normen voor de maximale leencapaciteit strenger zullen worden, waardoor je met hetzelfde inkomen minder kan lenen.

Wil jij weten wat jouw mogelijkheden zijn, of wil je een update van een eerdere berekening die nog met lagere rentes is gemaakt? Maak dan een afspraak met een van de hypotheekspecialisten, of stuur een mail. Dan zorgen zij dat je goed voorbereid de huizenmarkt op gaat.
 
Heb je vragen? Of wil je een afspraak maken? Klik op een van de buttons hieronder.

Vestiging Harderwijk
Vestiging Dronten
Vestiging Zeewolde

De Hypotheker Ermelo en Putten

Adresgegevens

Stationsstraat 123
3851 ND Ermelo

Telefoon

T. 0341-422724

Openingstijden

Ma 9.00 - 21.00 uur
Di 9.00 - 21.00 uur
Wo 9.00 - 21.00 uur
Do 9.00 - 21.00 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info