Nieuws van De Hypotheker: NHG grens wordt verhoogd naar 355.000 euro

Het grensbedrag voor het afsluiten van een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) stijgt per 1 januari van 325.000 naar 355.000 euro. Ook zal de eenmalige premie die je betaalt voor NHG dalen van 0,7 naar 0,6 procent van het hypotheekbedrag.

Dat meldt de stichting Nationale Hypotheek Garantie. Dit betekent dat je vanaf 1 januari 2022 bij woningen tot een bedrag van € 355.000 gebruikt kunt maken van het NHG vangnet

Als er sprake is van energiebesparende maatregelen, dan ligt de grens vanaf 1 januari op € 376.300 (dit was € 344.500 in 2021). Na het controleren van de gegevens kun je ze via een beveiligde verbinding doorsturen naar je hypotheekadviseur, die er weer voor zorgt dat de gegevens bij de hypotheekverstrekker terecht komen.

Hoge huizenprijzen
De stijgende huizenprijzen zijn de belangrijkste reden om de kostengrens met 30.000 euro te verhogen. Hierdoor konden er steeds minder NHG-hypotheken worden afgesloten. De gemiddelde huizenprijs zal in januari volgend jaar vermoedelijk rond de vier ton liggen. Op de vraag waarom de NHG-grens dan niet tot minstens 4 ton wordt verhoogd, geeft de stichting het volgende antwoord:

"Vanwege de snelle prijsstijging zijn er steeds minder huizen te koop voor een bedrag onder de NHG-kostengrens. Wij maken ons hier zorgen over, want het is belangrijk dat mensen gebruik kunnen blijven maken van de hulp die NHG kan bieden bij financiële problemen en eventuele restschulden. We krijgen regelmatig de vraag waarom we de kostengrens dan niet nog verder verhogen, zodat we meer woningeigenaren kunnen beschermen met het NHG-vangnet. Dit is niet de oplossing voor de huidige problematiek. We moeten voorkomen dat we olie op het vuur gooien en streven naar stabiliteit over de cyclus heen.”  

Verlaagde premie
Ook wordt de eenmalige premie die je betaalt om een NHG-hypotheek af te sluiten, ook wel borgtochtprovisie genoemd, verlaagd van 0,7 naar 0,6 procent van het hypotheekbedrag. Dit scheelt huizenkopers volgend jaar enkele honderden euro's.

Oversluiten naar NHG?
Ook als je je hypotheek wilt oversluiten naar een hypotheek met NHG zijn er veel mogelijkheden. Of dat kan hangt af van de waarde van de woning, maar ook van de gekozen hypotheekconstructie. Misschien kan de hypotheek die je nu zonder NHG hebt, wel worden overgesloten naar NHG, waarmee je direct een behoorlijk rentevoordeel realiseert.

Wil je meer weten? Kom langs voor een persoonlijk en vrijblijvend gesprek. Dan bespreken ze jouw financiële mogelijkheden en kijken ze of jij in aanmerking komt voor een hypotheek met NHG.

Heb je vragen? Of wil je een afspraak maken? Klik op een van de buttons hieronder.

Vestiging Harderwijk
Vestiging Dronten
Vestiging Zeewolde

De Hypotheker Ermelo en Putten

Adresgegevens

Stationsstraat 123
3851 ND Ermelo

Telefoon

T. 0341-422724

Openingstijden

Ma 9.00 - 21.00 uur
Di 9.00 - 21.00 uur
Wo 9.00 - 21.00 uur
Do 9.00 - 21.00 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info