Nieuws van De Hypotheker: Op huizenjacht? Denk aan het voorbehoud van financiering!

Om meer kans te maken op een woning, laten steeds meer huizenkopers de ontbindende voorwaarden achterwege bij een bod op een woning. De Hypotheker vertelt je waarom je tóch ontbindende voorwaarden op zou moeten nemen.

Volgens een recent onderzoek neemt 30 tot 35 procent van de huizenkopers op dit moment geen ontbindende voorwaarden op bij het plaatsen van een bod

Ontbindende voorwaarden zijn voorwaarden op grond waarvan je de koopovereenkomst nog kosteloos kunt ontbinden. De meest gebruikte ontbindende voorwaarde is het voorbehoud van financiering. Mocht je hypotheek niet rond komen, dan kun je de koop nog ontbinden.

Aantrekkelijk voor verkopers
Veel kopers laten de ontbindende voorwaarden nu achterwege, omdat een bod zonder voorbehoud voor de verkopers aantrekkelijker is. Vooral in plaatsen met een zeer krappe woningmarkt, zoals Amsterdam, is dit een veel voorkomend fenomeen. Een zorgelijke ontwikkeling, aangezien het je wel tien procent van de koopsom kan kosten, mocht je hypotheek onverhoopt niet rond komen. En met tienduizenden euro's schuld is het vervolgens weer lastiger om een andere woning te kopen.

Risico's
Het kan voorkomen dat je hypotheek niet rond komt, omdat je bijvoorbeeld minder kunt lenen dan in eerste instantie verwacht, of omdat je tijdelijke contract niet wordt omgezet naar een vast contract. Hypotheekverstrekkers kijken onder andere naar BKR-registraties en de bestendigheid van het inkomen. Door de coronacrisis hanteren sommige hypotheekverstrekkers ook strengere voorwaarden. Daarom is het altijd verstandig om tóch die ontbindende voorwaarden op te nemen in je bod. Overweeg je de voorwaarden weg te laten? Bespreek dit dan altijd vooraf met een hypotheekadviseur, zodat die je kan informeren over het risico.

Advies voor je gaat bieden
Voordat je gaat bieden kan je samen met je hypotheekadviseur bespreken welke risico's je wel of niet kan nemen. En welke andere opties er zijn om jezelf een aantrekkelijke koper te maken en eruit te springen bij een bieding. Je kan bijvoorbeeld wel financieringsvoorwaarden opnemen, maar voor een lager bedrag dan de koopsom. Als je overwaarde hebt uit je huidige woning, of veel spaargeld, dan kan dat een goede optie zijn. Je bent dan een aantrekkelijke koper, want je hoeft niet de hele koopsom te financieren, maar voor het bedrag waarvoor je een nieuwe hypotheek wilt afsluiten dek je wel het risico af dat de hypotheek niet doorgaat en je 10% aan de verkoper moet betalen.

We nemen de opties voor jouw persoonlijke situatie graag met je door in een vrijblijvend gesprek. Dat kan via telefoon, bij ons op kantoor (volgens alle Corona richtlijnen) of via beeldbellen. Je bent van harte welkom! 

Meer weten? Of een afspraak maken? Klik op een van de buttons hieronder

Vestiging Harderwijk
Vestiging Dronten
Vestiging Zeewolde


 

De Hypotheker Harderwijk

Adresgegevens

Luttekepoortstraat 136
3841 AX Harderwijk

Telefoon

T. 0341-422724

Openingstijden

Ma 9.00 - 21.00 uur
Di 9.00 - 21.00 uur
Wo 9.00 - 21.00 uur
Do 9.00 - 21.00 uur
Vr 9.00 - 17.30 uur
Za Gesloten
Zo Gesloten
Meer info