​Niks om te lachen (column)

In Nederland wachten 184 gemeenten niet langer op een landelijk verbod op gebruik van lachgas. Ze nemen hier een voorschot op, omdat het staatssecretaris Blokhuis niet is gelukt om het verbod op 1 januari 2021 te laten ingaan. 

Praktisch onuitvoerbaar, volgens hem. Is Putten een van die gemeenten die niet langer kan wachten?

Nee, helaas niet. Wij Putten heeft hier in 2019 al vragen over gesteld en bij de vaststelling van de algemene plaatselijke verordening (APV) gepleit voor dit verbod. Maar het antwoord was toen dat we wachten op het landelijke verbod. Hoe lang nog?

Geluiden uit de medische wereld zijn alarmerend. Zo zeggen cardiologen dat er een toename van hartinfarcten en trombose onder twintigers is na overmatig gebruik van lachgas en revalidatieartsen waarschuwen ook al voor een toename aan dwarslaesies, door een tekort aan vitamine B12. Dat kan namelijk schade veroorzaken aan het ruggenmerg en leiden tot een gedeeltelijke dwarslaesie. Ook de drugsbeoordelingscommissie meldt dat er meer verkeersincidenten met lachgas als oorzaak worden gemeld. Ondanks dat er geen wetenschappelijke bewijzen zijn dat gebruik van lachgas verslavend is, zijn de berichten zorgwekkend.

Wij Putten gaat dit nogmaals onder de aandacht brengen en het college vragen of Putten de 185ste gemeente kan worden die niet wacht op de landelijke regels.

Regelmatig vertelt een Puttense politicus in een column wat hem of haar bezighoudt. Wilma van Voorst-Ruiter, raadslid van Wij Putten, leverde deze week ook een bijdrage in. Reageren? Stuur een email naar [email protected].