Noord-Veluwe sluit deal voor bouw 12.000 woningen, waarvan 5500 in Harderwijk

Door Harry Schipper – Wethouder Edwin Enklaar van Wonen en Ruimtelijke Ontwikkeling ondertekent volgende week woensdag 8 maart in het bijzijn van minister Hugo de Jonge van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening namens de gemeente Harderwijk de ‘regionale Woondeal Noord-Veluwe’.

In deze Woondeal verbindt Harderwijk zich aan de opgave, om in samenspel met het Rijk, de provincie Gelderland en de woningcorporaties, tot en met het jaar 2030 ruim 5500 woningen te bouwen in met name Harderweide, Nieuw Weiburg en het Waterfront

Met het sluiten van de Woondeal, die is opgesteld samen met de Noord-Veluwse gemeenten Elburg, Ermelo, Hattem, Nunspeet, Oldebroek en Putten, en met de daar actieve woningbouwcorporaties, denkt de gemeente Harderwijk beter bij Rijk en provincie in beeld te kunnen brengen wat er nodig is om die enorme woningbouwopgave te realiseren. En ook om sneller in aanmerking te komen voor stimuleringsmaatregelen en subsidieregelingen vanuit provincie en Rijk.

Harderwijk noemt in de Woondeal ook een aantal ‘essentiële’ voorwaarden waaraan voldaan moet worden, wil Harderwijk de komende zeven jaar zoveel woningen bouwen. Het gaat dan bijvoorbeeld om het upgraden van NS-station Harderwijk tot intercitystation, het verbeteren van de doorstroming op de A28 en om betere fietsroutes. Maar er moeten ook eerst oplossingen gevonden worden voor het stikstofprobleem, voldoende capaciteit op het elektriciteitsnetwerk en voldoende capaciteit in mensen en middelen bij gemeenten en woningcorporaties.

“Zonder deze investeringen kunnen de benodigde woningen niet gebouwd worden of komt de leefbaarheid en bereikbaarheid van de regio teveel onder druk te staan”, zo laat het Harderwijkse college van B en W weten in een brief hierover aan de gemeenteraad. “Via de Woondeal maken we dit zichtbaar en gaan we hierover in gesprek met Rijk en provincie. We willen graag bouwen, maar dan wel met behoud van een goed en duurzaam woon- en leefklimaat van onze gemeente”.

Als het Rijk en de provincie Harderwijk helpen bij het oplossen van de genoemde knelpunten, wil de gemeente op haar beurt minister De Jonge helpen bij het invullen van de Nationale Woon- en Bouwagenda 2022. Daarin staat dat er tot en met het jaar 2030 landelijk 900.000 woningen gebouwd moeten worden om in de Nederlandse woningbehoefte te kunnen voorzien.

De zeven Noord-Veluwse gemeenten willen tot en met 2030 samen ruim twaalfduizend woningen bouwen. Harderwijk zit met haar belofte om daarvan 5500 woningen voor haar rekening te nemen, waarvan tweederde ‘betaalbaar’, ruim boven haar eigen behoefte aan woningen. Die is berekend op 4300. Harderwijk meent zo het risico op planuitval, vertragingen en bijstellingen van plannen gedeeltelijk op te kunnen vangen. Bovendien is er ook altijd instroom van woningzoekenden van buiten de gemeente.

Minister De Jonge heeft aangegeven dat hij de Woondeal wil gebruiken als basis voor een nieuwe deal: Woondeal 2.0 Hierin wil hij met de zeven gemeenten en de woningcorporaties nadere afspraken maken voor de verschillende doelgroepen voor wie de woningen bestemd zijn, zoals bijvoorbeeld ouderen en jongeren. Ook over woningoplossingen, zoals flexwoningen, wil de minister dan concretere afspraken maken.