Olger van Dijk sluit zich aan bij Nieuw Sociaal Contract

​De in Putten geboren en getogen Olger van Dijk staat op de kieslijst van Nieuw Sociaal Contract. De nu in Amersfoort woonachtige Van Dijk staat op de verkiesbare plek negentien. Olger van Dijk is nog altijd verbonden met Putten.

Zo is hij actief voor het eerste team van de Puttense schaakvereniging DoDO en ook zijn ouders wonen nog in Putten

Olger van Dijk geeft aan: “Ik geloof dat Nieuw Sociaal Contract is wat Nederland nodig heeft.” Van Dijk loopt al wat langer mee in Den Haag en heeft gewerkt als fractiemedewerker van het CDA. Toch is hij nooit eerder lid van de Tweede Kamer geweest. “Ik ben in 2006 heel dicht bij een Kamerlidmaatschap geweest.” Toen Van Dijk in 2013 persoonlijk adviseur van de koning en koningin werd is hij niet meer politiek actief geweest voor het CDA. “Hoewel ik me wel voel aangetrokken tot het gedachtengoed van de christendemocratie, wil ik graag bredere en scherpere keuzes kunnen maken. Zo ben ik voorstander van het correctief referendum dat inwoners meer inspraak geeft en dat miste ik bij het CDA. Zoals de politiek nu is ingericht sluit je een coalitie en maak je compromissen. Zo’n compromis wordt dan je standpunt en dat draag je naar buiten uit. We hebben een politieke cultuur waarin ik het toch lastig vind om scherpe nieuwe keuzes vanuit mijn eigen gedachtengoed te maken. Dat moeten we in de toekomst op een andere manier gaan vormgeven. Maar met de huidige partijcultuur is het lastig om hervormingen en echte vernieuwingen door te voeren. En toch is dat nodig om burgers weer vertrouwen te geven. De mens weer centraal zetten. Het is inmiddels wel duidelijk dat politiek anders moet, met de inhoud voorop. Het huidige debat gaat over de headlines van de kranten, maar wat is nou een goede wet of een goede regel. Door meer op de inhoud te gaan zitten, krijg je waarschijnlijk minder aandacht van de media, maar het is wel nodig om Nederland beter te maken. De hijgerigheid zal verdwijnen.”

Kandidatenlijst
Van Dijk is enthousiast over de kieslijst van Nieuw Sociaal Contract. “Het is een diverse lijst. Ik hoop dat Nederland zich vertegenwoordigt voelt. Op de kandidatenlijst staan veel deskundige mensen op specifieke vakgebieden. Veel uitblinkers.” Van Dijk is sinds 2022 directeur Ruimtelijke Ontwikkeling bij het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. “De meesten van ons doen een stapje terug in functie en salaris. Maar vinden allemaal dat we nu de verantwoordelijkheid moeten nemen voor Nederland. Een Tweede Kamerlid controleert niet alleen het kabinet, maar mag ook initiatief nemen. De macht ligt bij de Tweede Kamer. Als de Tweede Kamer goed functioneert, kan alles goed functioneren.” De expertise van Olger van Dijk ligt bij het ruimtelijk domein, maar ook bestuurlijk heeft Van Dijk voldoende ervaring. “We moeten bestuurlijk een aantal dingen verbeteren om daarna grote zaken op te kunnen pakken.”

Van Dijk vervolgt: “Je wil politici die bijdragen aan een andere bestuurscultuur. Dan pas kunnen we de grote uitdagingen die voor ons liggen aanpakken. Voor Nieuw Sociaal Contract is bestaanszekerheid urgent. Dat is breder dan armoede en inkomen. Bestaanszekerheid gaat ook over goede huisvesting, goede zorg en bereikbaarheid.”

Van Dijk is pas vijf weken betrokken bij Nieuw Sociaal Contract. “Ik ken het politieke systeem van binnenuit en weet hoe je van binnenuit veranderingen kan doorvoeren. De politieke cultuur in Nederland moet veranderen. Dat kan door het aannemen van mensen die de beste zijn in hun vakgebied. Het moet een politieke strijd worden om inhoudelijke ideeën. Ik denk dat de inwoners van Nederland deze cultuurverandering op 6 december (na de installatie van de Tweede Kamer) al zullen merken. Alle kandidaten hebben dezelfde idealen en dezelfde insteek. We waren afgelopen weekend bij elkaar en ik word er steeds enthousiaster van. Het wordt een andere manier van politiek bedrijven. We willen minder met onszelf bezig zijn en meer met de inhoud. We schrijven het programma ook met elkaar. Iedereen schrijft mee vanuit zijn eigen expertise. Zo krijgen we een programma wat is gedragen door de deskundigheid van onze mensen.”

Verwachtingen zijn hoog
"Ik realiseer me dat de verwachtingen hoog zijn. Maar we zullen al snel twee termijnen nodig hebben om instituties en wetten te wijzigen. Armoede wordt deels veroorzaakt, omdat mensen niet weten waar ze aanspraak op kunnen maken. Het moet dus simpeler worden en daarvoor moeten we de belastingregels hervormen.”

Van Dijk gaat ervan uit dat de leden van Nieuw Sociaal Contract de inwoners van Nederland kunnen overtuigen met hun verhaal. “Ik wil dat mensen voelen dat we dit vanuit de volste overtuiging doen en dat dit echt nodig is voor Nederland. Alle kandidaten zijn bereid om hiervoor persoonlijke risico’s te lopen. Nieuw Sociaal Contract wil echt het algemeen belang dienen. Niet naar de mond praten, maar wel bepaalde grondrechten garanderen. Hard op de inhoud, zacht op de relatie. We hopen op een mooi verkiezingsresultaat. Maar dat is aan de kiezer.”

“Ik heb een keuze gemaakt vanuit mij hart en dan weet je dat het goed zit. De basis voelt goed. Ik moet dit gewoon doen. Voor de grote problemen hebben we meer tijd nodig en we willen geen dingen beloven die we niet waar kunnen maken. Het gaat echt even duren voordat mensen iets gaan merken. Maar ik wil hier graag mijn schouders onder zetten, want ik geloof hier echt in”, besluit Van Dijk.