Onrust in Huinen

Onder de bewoners van Huinen is grote onrust ontstaan toen ze er achter kwamen dat de gemeenteraad plannen heeft om een rondweg dwars door hun buurtschap aan te leggen.

De bewoners hebben zich verenigd en komen in actie

“Trace ZF4 snijdt ons buurtschap dwars doormidden en het klompenpad Huinerpad, wat veelvuldig wordt gebruikt, wordt zeven keer doorsneden. De weg lost de verkeersproblemen voor de Nijkerkerstraat en de Voorthuizerstraat niet op. Met de aanleg van deze weg wordt het probleem verplaatst en ons buurtschap wordt om zeep geholpen”, vindt bewoner Johan Kroon. “In 2009, 2018 en 2021 zijn er studies gedaan door verschillende onderzoeksbureaus en allen hebben geconcludeerd dat juist dit trace de ongunstigste variant is. Er kwam bij alle studies naar voren dat een rondweg dwars door Huinen geen enkel effect zou hebben op de verkeersdruk in Putten. Nu wordt er opnieuw een onderzoek gedaan, maar dan een QuickScan. Het lijkt erop of de rapporten die eerder zijn verschenen niet eens zijn gelezen. Dit is een buurtschap met veel vrijstaande huizen. Het hart van ons buurtschap is school Huinen en het naastgelegen verenigingsgebouw. De weg loopt dwars door het buurtschap heen. Het heeft grote gevolgen voor het leerlingenaantal van de school en de eenheid van onze buurt komt in gevaar. Daar moeten we een stokje voor steken. “

Bewoner Jelis Doest maakt zich ook grote zorgen. “De rondweg was in 2006 van de baan en nu stond het ineens weer in alle verkiezingsprogramma’s. Dit hangt al zo veel jaar boven ons hoofd en heeft invloed op de natuur, onze cultuur en het sociale leven. En wat gebeurt er met het verkeer. De rondweg lost de problemen niet op voor de Voorthuizerstraat en de Nijkerkerstraat. De weg snijdt ons buurtschap dwars door midden.”

Volgens de buurtbewoners is het voor de natuur ook noodzakelijk dat die rondweg er niet komt. “Er zitten hier zoveel beschermde diersoorten. En ook dassenburchten zijn hier volop aanwezig. Het plan klopt niet en het nut van een rondweg is er gewoonweg niet.”

Kroon vult aan: “We begrijpen best dat de nieuwe woonwijk die wordt gebouwd in Halvinkhuizen goed ontsloten moet worden. Er moet een integraal plan komen om de nieuwe woonwijk te ontsluiten. Hiervoor moeten we de bestaande wegen aanpakken. Met dat plan kwam wethouder Cornelissen, toen nog raadslid, in 2008. Niemand kan echt uitleggen waarom we een rondweg moeten. De leden van de gemeenteraad vinden er nu iets van, maar dat is niet gebaseerd op kennis van het gebied. We zijn het probleem aan het verplaatsen en ons buurtschap wordt om zeep geholpen.”

Doest geeft nog aan: “Putten moet inzetten op toerisme en daarom moeten de prachtige klompenpaden intact worden gehouden. Maar op dit moment wil men zoveel vernietigen wat we niet meer terug kunnen krijgen. Als we Putten echt aantrekkelijker maken voor toeristen levert dat goud op.”