​Ons dorp (column)

De zomervakantie is aanstaande! Heerlijk, ik ben er aan toe. Ook de het afgelopen jaar heeft Corona een grote stempel gedrukt op onze samenleving.

Een jaar geleden dacht ik zelf dat we er snel boven op zouden zijn, de besmettingen lagen destijds erg laag.

Maar we zien het, wij schrijven de toekomst niet.

Maar dat betekent natuurlijk niet dat we niet goed over de toekomst moeten nadenken, ook over de toekomst van ons dorp. Voor dit moment is de planning dat op 1 juli 2022 de omgevingswet in zal gaan. De essentie van die wet is dat inwoners, organisaties en bedrijven een veel grotere rol krijgen bij de besluitvorming over plannen, visies en projecten. Een van de belangrijkste onderdelen van de wet is de omgevingsvisie waarin aangegeven wordt waar de gemeente Putten naar toe wil. Deze visie is dan weer de kapstok voor toekomstig beleid en initiatieven aan te toetsen. De omgevingsvisie gaat dus over de toekomst van uw leefomgeving en daar raakt deze visie u dus allemaal.

Ikzelf vind de vraag belangrijk hoe we het karakteristieke beeld van ons dorp behouden met alle veranderingen die op ons afkomen. Want de fysieke leefomgeving komt echt in het gedrang doordat we meer woningen nodig hebben, meer bedrijventerrein willen realiseren, de energietransitie vorm moeten geven en de agrarische sector de ruimte moeten geven (behouden) om ons van voedsel te kunnen voorzien.

Al deze onderdelen leggen beslag op onze leefomgeving en we hebben ze allemaal nodig, een flinke puzzel die we moeten gaan leggen in de omgevingsvisie. Ik wil u verwijzen naar de site van de gemeente Putten over de omgevingswet en omgevingsvisie. U kan hier tot 15 juli een vragenlijst invullen en er staat ook heel veel goede achtergrondinformatie.

Heeft u toch nog wat vakantiewerk te doen….Ik wens u allemaal een hele fijne vakantietijd toe!

Regelmatig vertelt een Puttense politicus in een column wat hem of haar bezighoudt. Deze keer is het de beurt aan Reinard de Jong, commissielid van SGP Putten. Reageren? Stuur een email naar [email protected].