​Oogstfeest op de Mariahoeve

Bij museumboerderij de Mariahoeve vindt op zaterdag 29 juli weer het jaarlijkse Oogstfeest plaats. Een dag die in het teken staat van het boerenleven in de vorige eeuw, van nostalgie en gezelligheid. 

Waar de bezoekers zelf ook aan het werk kunnen tijdens diverse workshops

Waar zij lekker kunnen eten onder meer van vers brood, gebakken in de bakoven van de gezusters Van den Brink. En waar iedereen vooral kan proeven van de sfeer van vroeger.

Bezoekers zijn van 10.00 uur tot 17.00 uur welkom aan de Kiefveldersteeg 11 in Putten. Er is een uitgebreid programma, met bijvoorbeeld vanaf 12.00 uur meerdere optredens van de Kajuitzangers en de Boerendansers. Om 10.15 uur wordt er gestart met het dorsen van de rogge, die er dit jaar prachtig bij staat. Er kan deelgenomen worden aan het OPKZ, het Open Puttens Kampioenschap Zeismaaien. Overigens kunnen mensen die geen ervaring met de zeis hebben, om 12.15 een workshop zeismaaien volgen bij Gert van Loenen, de beste Puttense zeismaaier van vorig jaar.

En om 12.45 uur is er een workshop voor degene die alles willen weten over het ‘zichten’ en het ‘hokken’ van de rogge. In de ochtend zijn er meerdere workshops zoals het ‘dorsen met de vlegel’ en het ‘haren van de zeis’. Nieuw is dit jaar een workshop ‘Putters praoten’. Onder de deskundige leiding van de in het geheel niet strenge bovenmeester Jan van den Hoorn kan men om 13.30 uur het Puttens dialect zich eigen maken.

Natuurlijk is er weer een zeer uitgebreide markt met meer dan zestig kramen die alles bieden wat een relatie heeft met het goede boerenleven van vroeger. En onder begeleiding van een enthousiaste gids kunnen bezoekers de Mariahoeve zelf bekijken. Er is lekker eten en lekker drinken.

Parkeren kan op een naastgelegen weiland, maar het dringende advies is om met de fiets te komen. En natuurlijk is de toegang gratis.

De geoogste rogge wordt opgehaald. (archieffoto Jolette van Eijden)