Openbare verlichting wordt vervangen door ledlampen

De gemeente vervangt de aankomende tijd de openbare verlichting door ledverlichting. Op sommige plekken worden alleen de lichtbronnen vervangen door ledlampen, omdat de uitrustingen nog een tijd meekunnen.

Ledverlichting is energiezuiniger, maar ook gerichter te verspreiden op de rijweg, fietspaden en voetpaden

Door de nieuwe ledlampen kan de verlichting ’s nachts beter worden gereguleerd. Dit zorgt voor extra veiligheid voor inwoners en voor dieren, maar ook voor minder lichtvervuiling en een lager energieverbruik.

Binnen de bebouwde kom wordt alleen wit licht geplaatst. Hiervoor is gekozen door positieve ervaringen met wit licht in combinatie met de bevindingen uit de wijk Husselerveld. In deze wijk werden andere kleuren licht gebruikt, zoals groen, groenblauw en oranje. Hieruit is geconcludeerd dat objecten beter te herkennen zijn door wit licht en dat het veiliger is voor mens en dier.

Buiten de bebouwde kom
De lampen die nu worden gebruikt in de bebouwde kom gaan naar het buitengebied. Het groene licht heeft namelijk een positief effect op de planten en dieren. Zij ervaren minder overlast door het groene licht.

Planning
De werkzaamheden worden in fases uitgevoerd door de hele gemeente. In 2024 zou dan alle verlichting van Putten vervangen zijn door een ledvariant. De gemeente roept inwoners op om het te melden als blijkt dat er onverhoopt een lamp bij hun in de buurt is vergeten. Werkt straatverlichting niet? Dan is het mogelijk om dit anoniem door te geven via de website www.putten.nl/melding of door te bellen met de servicebalie van de gemeente via telefoonnummer 0341 359611. De gemeente doet haar uiterste best om meldingen zo snel mogelijk af te handelen.