​Ophef over Koningslied 2021 in Putten (column)

De koningsspelen worden altijd geopend met een lied. Het lied past in de traditie van Kinderen voor Kinderen, waarbij maatschappelijke thema’s in toegankelijke liedjes worden omgezet.

De christelijke basisscholen van CNS Putten hebben besloten het Koningslied van 2021 ‘Zij aan zij’ niet te zingen op Koningsdag.

Het lied zou volgens sommigen Indonesische straattaal bevatten en in de tekst komt ook genderneutraliteit ter sprake.
 
In het nummer komt het woord jiggyjig voor, wat in Indonesische straattaal ‘geslachtsgemeenschap’ zou betekenen.  Het woord jiggyjig is volgens de schrijfster gegeven aan een zelfverzonnen dansje en heeft niets te maken met seksualiteit. Het lied is gemaakt in samenwerking met het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. De reacties vanuit de achterban zijn niet mis. Er wordt gesproken over ‘sluw en listig’ en ‘weerzinwekkend’. Wat mijns inziens weerzinwekkend is, is dat volwassenen die kinderliedjes sexualiseren. Extreem vergezocht lijkt mij.
 
Ik heb het vermoeden dat de ergernis bij de CNS scholen van dit lied zit in de genderneutraliteit. Er wordt wel gezegd dat iemand mag zijn wie hij of zij is, maar daar jongeren mee in aanraking brengen zou volgens de scholen twijfel te stimuleren.

Wij zien dit ook vaak gebeuren met onze moties of amendementen. Er wordt een woord uitgelicht wat dan net niet past en daar wordt een compleet verkeerde uitleg of betekenis aan gegeven en alles wordt ‘afgeschoten’. Een strategie om de identiteit van een jongere af te keuren, maar het dan op een ‘sluwe en listige’ manier verpakken onder de mom van straattaal. Net zoals in de raad 1 woord uit onze motie wordt verdraaid om maar niets te hoeven veranderen.

Regelmatig vertelt een Puttense politicus in een column wat hem of haar bezighoudt. Deze keer is het de beurt aan Ellis van Dam, raadslid van Gemeentebelangen. Reageren? Stuur een email naar info@puttensezaken.nl.