Oud-lerares schrijft boek over een spannend vakantieverhaal

​Ineke van Bragt-Spoelstra (91) heeft het afgelopen jaar het boek ‘Samen uit, samen thuis’ geschreven. Dit boek ligt vanaf vrijdag in de Puttense boekwinkels en is verkrijgbaar via de bekende internetboekhandels.

‘Samen uit, samen thuis’ betreft een waargebeurd spannend vakantieverhaal

Hoe Ineke tot het schrijven van een boek is gekomen legt ze uit: “Buurtzorg komt mij altijd douchen en zij vonden dat ik echt iets moest gaan doen. Ik woon hier mooi aan de rand van Putten, maar zit wel eens te verpieteren. Er werden allemaal ideeën aangedragen, zoals een brei- of haakclub. Maar daar werd ik niet blij van. Tot iemand tegen me zei, je wilde toch altijd al een boek schrijven. Ga dat dan eens proberen. Ik dacht dat ik dat niet moest doen, omdat ik al wat ouder ben. En ik wit niet hoe ik dat aan moest pakken. Mij werd gevraagd of we de Puttense schrijver Thijmen Gijsbertsen zouden benaderen en hem eens te vragen om bij mij langs te komen zodat hij mij wat advies kon geven. Nou vind ik bezoek altijd wel gezellig dus dat vond ik prima. Wel had ik van tevoren al bedacht dat als die schrijver vond dat ik nog een cursusje dit of een cursusje dat moest volgen dat ik dan af zou haken. Daar had ik geen zin in. Maar dat bleek niet zo te zijn. Ik ben begonnen met schrijven en Thijmen kwam iedere drie weken langs om te lezen wat ik geschreven had.”

Thijmen Gijsbertsen vult aan: “Ik werd vorig jaar benaderd door Welzijn Putten. Er was een negentigjarige vrouw die een boek wilde schrijven en zij zocht daar hulp bij. Ze verveelde zich en op advies van de huisarts nam ze zich voor het boek te schrijven wat ze altijd al wilde doen. Ik heb haar in augustus opgezocht en na de beoordeling van haar eerste hoofdstuk was ik meteen heel enthousiast. Toen zijn we een proces ingegaan. Ik bezocht haar elke drie weken om haar werk te beoordelen. Van 'ik heb niets te doen' werd het 'ik moet gauw schrijven en ik kom er niet aan toe, maar Thijmen komt morgen al...'. Ik vond het heel leuk om te doen.”

Ineke geeft aan: “Ik heb me de hele herfst en winter prima vermaakt met het schrijven van mijn boek. Wel heb ik Thijmen gevraagd om eerlijk tegen me te zijn. Ik vond het altijd spannend als hij kwam en zat veel na te denken over het verloop van mijn boek. Doordat Thijmen iedere drie weken kwam, was dat een prima stok achter de deur om mij tot schrijven aan te zetten. Op zondagmiddag was het mijn schrijfmiddag. Veel mensen kijken dan naar sport op de televisie en ik zit dan hier te schrijven. Nu breekt er wel weer een moeilijke periode aan, omdat het boek klaar is. Maar het heeft me wel door een lastige periode heen geholpen.”

Thijmen vertelt: “Ineke kan echt schrijven. De lezer zit eigenlijk meteen in het verhaal en wil weten hoe het verder loopt. Ik heb echt niet meegeschreven aan dit boek, maar meer ondersteuning geboden. Ik heb ook echt genoten van de afgelopen periode en was iedere keer weer benieuwd wat ze nu weer had bedacht.”

Grote kans dat veel Puttenaren zich Ineke van Bragt-Spoelstra herinneren als hun juf, want Ineke heeft dertig jaar lesgegeven op verschillende Puttense scholen. “Het boek gaat over mijn eigen gezin. Luuk is eigenlijk mij oudste zoon. Die is nu 66 jaar”, lacht Ineke. “We gingen kamperen in Engeland. We genoten met volle teugen, totdat het noodlot toesloeg en de vakantie een hele andere wending nam.”

Ineke heeft ‘Samen uit, samen thuis’ geschreven met pen en papier. Haar kleindochter Julia heeft het verhaal uitgetypt op de computer en haar zoon heeft de illustraties verzorgd via ChatGPT. Het boek is vanaf vrijdag verkrijgbaar voor 17,95 euro bij de Puttense boekwinkels en is verkrijgbaar via de bekende internetboekhandels.

Ineke en Thijmen vertellen over de totstandkoming van het boek 'Samen uit, samen thuis'. Foto's: Annemieke Westphal-Kreeftmeijer