School Hoef biedt Plusklas voor meerbegaafde kinderen

Ieder kind verdient het om op zijn of haar eigen niveau te leren. Voor kinderen in de groepen 1 tot en met 4 die meer uitdaging nodig hebben, ontbreekt het vaak aan mogelijkheden. 

Zo was er in Putten tot op heden nog geen plek voor hen, maar daar is nu verandering in gekomen

PCB Hoef is in samenwerking met IQbus een nieuw initiatief gestart. Er is nu een plusklas die past bij de specifieke behoeften van de jongste meerbegaafde kinderen.

Op eigen niveau leren
Directeur Marja van Roekel van school Hoef benadrukt het belang van een inclusieve onderwijsomgeving. "’We willen dat elk kind de kans krijgt om op zijn of haar eigen niveau te leren. Deze klas voor meerbegaafde kinderen is een stap in die richting. De plusklas van IQbus is niet alleen voor onze leerlingen, maar ook voor kinderen van andere scholen. Het idee is juist dat de kinderen in hun eigen heterogene groep blijven als voorbereiding op de echte wereld, waarin ze moeten omgaan met diversiteit en verschillende persoonlijkheden. Het is dus een aanvulling op hun dagelijkse schoolactiviteiten."

Leren doorzetten en sociaal-emotionele ontwikkeling
Elke dinsdag van 8.45 uur tot 14.00 uur komen de ontwikkelingsgelijke kinderen samen voor een dag vol stimulerende uitdagingen en verrijkende activiteiten. De Plusklas biedt hen de mogelijkheid om dieper in de stof te duiken dan in een reguliere klas, met een programma dat gericht is op hun specifieke behoeften. Juffrouw Wijnanda, betrokken bij de Plusklas, geeft aan dat de kinderen elke dinsdag met veel plezier naar Hoef komen. "Je ziet dat de kinderen leren doorzetten wanneer het moeilijk wordt en elkaar daarbij helpen. Het gaat in de klas dan ook niet alleen om uitdagend werk, maar juist ook om aandacht voor sociaal-emotionele ontwikkeling.’’

Hoef als unieke locatie
Qua locatie leent PCB Hoef zich goed voor dit initiatief, want naast het leren in de klas is er ook ruimte om van de buitenplaats gebruik te maken. Marja van Roekel geeft aan: "Onze school kenmerkt zich door een groot schoolplein en een buitenplaats. Dat werkt stimulerend en daarnaast hebben wij in de school de ruimte om extra kinderen te verwelkomen. Voor de kinderen die van andere scholen naar hier komen is het natuurlijk een grotere stap dan voor onze 'eigen' leerlingen. Het is mooi om te zien dat de leerlingen van School Hoef vol trots de school laten zien en vervolgens samen gaan spelen.’’

Ruimte voor meer leerlingen
Op dit moment bestaat de plusklas uit tien kinderen van verschillende Puttense scholen en er is zelfs een aanmelding uit Nijkerk. Er is nog ruimte beschikbaar voor meer leerlingen. Scholen kunnen contact opnemen met de interne begeleider van de eigen school voor meer informatie. School Hoef kijkt uit naar een succesvolle voortzetting van dit initiatief en het bieden van een verrijkende leerervaring voor meerbegaafde kinderen in de regio.