Petra Bronkhorst: 'De optocht is een traditie die niet verloren mag gaan'

Petra Bronkhorst zet zich namens de Oranjevereniging al elf jaar in om van de optocht die op Koningsdag door de straten van Putten trekt een succes te maken. Petra is daarmee geen onbekende voor de deelnemers aan de jaarlijkse optocht.

Ze benadert de scholen, de keten en verenigingen ieder jaar weer om hen te vragen mee te doen.

“De optocht is een traditie die we toch niet verloren mogen laten gaan. Het is altijd zo’n machtig feest en een goed begin van Koningsdag in Putten. Ieder jaar staan er ongelofelijk veel mensen langs de kant en er komen mensen uit de weide omgeving voor de optocht naar Putten”, legt Petra uit. “Inmiddels heeft een aantal scholen in Putten besloten om dit jaar niet deel te nemen aan de optocht op Koningsdag in Putten. Dit jaar is er een regel wat betreft de verzekeringseisen voor karren. Er mogen niet meer dan twintig mensen op een kar. Ook wij hebben hiermee te maken en dat is de reden waarom er minder scholen meedoen aan de optocht. Maar dat is helaas niet de enige reden. Het wordt steeds lastiger om ouders te vinden die mee willen helpen met het versieren van de karren. Dat is wat ik hoor van de oudercommissies van de scholen. Ook de materialen om een kar te versieren worden steeds duurder en het lijkt moeilijker te worden om hier sponsors voor te vinden.”

Petra vervolgt: “Dat er steeds minder kinderen op een kar mogen betekent dat er meer kinderen mee kunnen lopen. Dat wordt als lastig ervaren. Maar het is geen vierdaagse, hoor. Ze lopen maar drie kilometer. Daar hebben we de route juist op aangepast. Ik vraag me wel eens af of het de kinderen zijn die hier zo’n moeite mee hebben. Of zijn het de ouders? Wij als Oranjevereniging proberen van Koningsdag een groot feest te maken en wij willen er alles aan doen om de optocht in ere te houden. Maar dat kunnen we alleen met behulp van de inwoners van Putten. Ik denk bijvoorbeeld aan straten, buurten, families en vriendengroepen die mee zouden kunnen lopen. Ook de keten worden ieder jaar door ons benaderd om mee te doen, want zij maken er altijd een feestje van.”

Petra werd onlangs benaderd door Lisa Voortman, een meisje uit groep 8 van basisschool De Fontein. “Lisa vond het zo jammer dat haar school dit jaar niet meedoet aan de optocht en nu heeft zij het initiatief genomen om met groep 8 zelf een kar te maken. Dit vond ik zo leuk om te horen. Hier word ik echt blij van.”

“De optocht op Koningsdag is voor Puttenaren en bewoners uit omliggende gemeenten een bijzonder onderdeel van Koningsdag. Het zou ontzettend jammer zijn als deze de komende jaren langzaam zou verdwijnen. Dus laten we met zijn allen positief blijven en er met zijn allen weer een mooie optocht van maken. Bij deze roep ik iedereen op om zich aan te melden voor de optocht via de website van de Oranjevereniging of stuur een email naar [email protected]”, besluit Petra.