Politie jaagt honderden jongeren het Strandeiland af en Harderwijk uit

Door Harry Schipper – De politie heeft dit weekend vele honderden jongeren verjaagd van het Strandeiland en De Wellen in Harderwijk.

Tijdens de ongeregeldheden werden enkele vernielingen aangericht. Zo sneuvelde er een slagboom van de parkeerkelder aan de Vuldersbrink

 
 
Bij achtervolgingen zaterdagnacht op verschillende plekken in de binnenstad hielden agenten drie jongeren aan.

Zowel vrijdagavond als zaterdagavond verzamelden de jongeren, niet alleen afkomstig uit Harderwijk, maar ook uit omliggende plaatsen, zich aanvankelijk op het Strandeiland. Tevoren hadden ze via social media als Snapchat elkaar opgeroepen om daar te verzamelen en te feesten.

Vrijdagavond hadden zich wel tussen de zes- en negenhonderd jongeren op het Strandeiland verzameld. De horecaondernemers in de binnenstad waren ongerust dat er ongeregeldheden uitbraken. Ze waarschuwden elkaar en de politie. Die trad aanvankelijk niet op, in de hoop dat iedereen aan het einde van de avond rustig naar huis zou gaan.

Dat gebeurde dus niet. Uit de zelf meegenomen muziekinstallaties klonk luid muziek. De sfeer werd naar verluidt ook steeds grimmiger. “Alsof ze uit waren op een relletje”, omschreef een horecaondernemer op de boulevard de situatie van dat moment. De jongeren duwden ook tegen de terrasafscheiding van café-restaurant Walhalla en probeerden de afscheiding los te trekken.

Op dat moment waren er ook handhavers aanwezig. Personeel dat aan de terraszijde probeerde om te voorkomen dat de afscheiding werd losgetrokken, werd door handhavers aangesproken. Zij zouden zich na acht uur ’s avonds niet meer op het terras mogen begeven, luidde de boodschap.

Uiteindelijk trad zo rond half twaalf de politie op. Eerst werd het Strandeiland ontruimd, waarna de jongeren zich opnieuw verzamelden op het grasveld van De Wellen. Met diverse politieauto’s en –busjes dreven agenten vervolgens deze menigte het veld af, waarna de groepjes jongeren via de boulevard en de binnenstad uiteen werden gedreven en afdropen. Tot echte ongeregeldheden kwam het niet.

Zaterdagavond was het opnieuw raak. Opnieuw werd er op het Strandeiland gefeest, ditmaal door naar schatting zo’n driehonderd jongeren. Ook nu werd weer muziek tamelijk luid afgespeeld. En opnieuw kregen de jongeren te horen dat samenscholen in grote groepen vanwege corona nog niet is toegestaan en dat er zou worden opgetreden.

Op De Wellen had de gemeente ’s middags al een drietal grote schijnwerper-installaties geplaats om daarmee het grasveld fel kunnen verlichten. Dat, én extra surveillance van zowel agenten als gemeentelijke handhavers zorgde ervoor dat het relatief rustig bleef. Wel moest er later op de avond door politie worden ingegrepen. Agenten sommeerden de jongeren om te vertrekken. De meesten gaven aan deze oproepen gehoor.

In de Vijhestraat ontstond een vechtpartij en werden agenten uitgescholden en beledigd door een negentienjarige jongedame uit Ermelo en een 23-jarige Harderwijker. Eentje sloeg ook een agent. Beiden werden aangehouden en moesten mee naar het politiebureau. Ook op het Wellenpad vond een aanhouding plaats. Hier betrof het een achttienjarige man uit Zeewolde, die agenten beledigde.

Daarop trokken de jongeren verspreid in groepjes door de binnenstad. Het is niet duidelijk of daarbij ook vernielingen zijn aangericht. Na een tijdje dropen de meesten af. Een deel op de fiets terug naar Ermelo en een deel met de auto’s waarmee ze waren gekomen en die op de grote parkeerplaatsen net buiten de stad stonden. Veel jongeren gingen ook nog even wat bestellen bij de McDonalds.

De politie en gemeente doen vandaag een nadrukkelijke oproep om niet met grote groepen samen te komen. “Dit wordt niet getolereerd”, zo laat een politiewoordvoerder weten. “Ondanks geldende versoepelingen is dit uiteraard niet de bedoeling en zal er waar nodig worden opgetreden”. “Aangezien het veelal jongeren betreft, is ook de oproep aan ouders om alert te zijn om zo te voorkomen dat jeugd overlast veroorzaakt”, zo laat de politie weten.