Politie wil met inwoners in gesprek over bankhelpdeskfraude

De politie komt vrijdag 24 maart met haar Mobiel Media Lab naar Putten. Mobiel Media Lab is een vrachtwagen waarin belangstellenden welkom zijn om mee te denken met de politie. Elke dag staat de truck op een andere plaats in Nederland.

In het Mobiel Media Lab in Putten worden tips en adviezen gegeven over bankhelpdeskfraude

Belangstellenden kunnen hier een quizje doen door enkele vragen te beantwoorden over deze vorm van fraude. Na het invullen van de quiz worden de antwoorden nader toegelicht.

Wijkagent Derk Veenhof legt uit: “In Putten hebben we best wel wat gevallen van bankhelpdeskfraude gehad. De oplichter belt met een vervalst nummer en geeft aan dat er verdachte transacties zijn te zien op uw bankrekening.  Omdat deze oplichters, via de open kanalen van het internet, best veel van mensen te weten zijn gekomen, worden mensen er langzaam ingezogen. Ze geloven dat ze echt met een medewerker van de bank bellen. We maken mee dat er op deze manier tienduizenden euro’s van de rekening worden afgeschreven. Wij willen heel graag voorkomen dat veel mensen hier nog intrappen. Het Media Lab is een hele mooie manier om mensen beter te informeren over bankhelpdeskfraude. Er zijn allemaal zitjes in de vrachtwagen te vinden met bij ieder zitje een iPad. Belangstellenden kunnen een quizje doen om te testen hoe goed ze voorbereid zijn op zo’n aanval. Ook kan men een enquête invullen waarin vragen worden gesteld over hun contacten met de politie. Dus loop even binnen aanstaande vrijdag, doe mee aan de quiz en vul het enquêteformulier in. De wijkagenten van Putten zijn aanwezig, dus het is ook mogelijk om even binnen te lopen voor andere zaken die u met de politie wil bespreken.”

Veenhof geeft nog aan: “Enkele dagen later krijgen we een overzicht van de uitslagen van de enquête en daaruit kunnen wij zien welke verbeterpunten er nodig zijn voor Putten.”

Overige belangstellenden kunnen ook een kijkje komen nemen en in contact komen met de wijkagenten bij het Mobiele Media Lab. Deze is vrijdag 24 maart van 16.30 uur tot 20.00 uur te vinden op het pleintje tussen de Achterstraat en de Dorpsstraat.


Martijn van Jole (wijkagent Ermelo) en Derk Veenhof (wijkagent Putten) in het Mobiel Media Lab tijdens de weekmarkt vandaag (dinsdag 21 maart) in Ermelo