Politiek Buskruit (column)

Het is onrustig in Bijsteren. Bewoners groeperen zich en staan op tegen de plannen van de gemeente om tijdelijke flexwoningen te bouwen. De locatie lijkt al vast te staan, bewoners mogen meedenken over de inrichting en kleur. Dit is dus Puttense burgerparticipatie anno 2021.

Het onderzoek lijkt beperkt, een spoedklusje tussendoor, mede door het capaciteitsprobleem binnen de afdeling Ruimte?

Er is dan ook gekozen voor een zo laag mogelijke participatie van omwonenden om de plannen erdoor te krijgen. Draagvlak is niet belangrijk, maar men wil wel graag sociale cohesie. Een bijzondere manier van besturen.

De locaties zijn gekozen op basis van gemak, welke grond heeft de gemeente al in bezit, of waar kunnen we eenvoudig starten? Hier is niet gekeken naar de maatschappelijke impact of dat het landschapsbeeld hierdoor wordt geschaad. Het is dan ook niet raar dat de bewoners in opstand komen. Wederom worden beloftes gebroken die gemaakt zijn met de bewoners. Belofte maakt schuld, ook als je een gemeente bent. De verantwoordelijke wethouder geeft aan dat de plannen inderdaad niet stroken met de plannen en afspraken die er al liggen. Maar hij vindt het belang van woningzoekenden zwaarder wegen dan eerder gemaakte afspraken en veegt daarmee de bezwaren van tafel. Dit is in het verleden ook al eens gedaan door het college tijdens de bouw van de kerk.

Hoe kan het zijn dat het college er een missie van heeft gemaakt om de parken leeg te ruimen en hiermee indirect het tekort aan tijdelijke woningen heeft veroorzaakt. Gemeenten om ons heen zijn hier al lang weer van teruggekomen.

Bouwen en vertrouwen op afspraken daar moeten we als Puttense burgers vanuit kunnen gaan. De huidige politiek lijkt er één van incidenten. Waar is de brand? Dan blussen we hem. Bijsteren lijkt alleen buskruit te zijn. En er wordt met vuur gespeeld.

Zo’n 10 jaar gelden, bij de economische crisis had er juist gebouwd moeten worden met een goede visie. Dan hadden we nu gewoon voldoende huizen gehad voor onze eigen jongeren en voor mensen met een urgentieverklaring. Het wordt tijd dat de Puttense politiek zich bezig gaat houden met de langere termijn. Waar willen we Putten zien over 20 jaar? Daar moeten we nu namelijk al aan werken en dat doe je niet met brandjes blussen!

VVD Putten zal met enige regelmaat een column schrijven voor Puttense Zaken. Deze keer is het de beurt aan Albert de Bruin. Reageren? Stuur een email naar [email protected].