'Politiek is een heel mooi platform om ideeën om te kunnen zetten in concrete acties'

Sander van Nieuwenhuizen is tijdens de raadsvergadering van 3 december geïnstalleerd als commissielid voor Gemeentebelangen.

Sander van Nieuwenhuizen is geen onbekende binnen de Puttense politiek. 

“De beëdiging ging een beetje stilletjes voorbij, omdat de coronamaatregelen natuurlijk ook gelden in het gemeentehuis. Het was zo afgelopen. Ik deed de belofte, kreeg een bosje bloemen en stond al snel weer buiten”, vertelt Van Nieuwenhuizen.“Ik zat tot 2015 bij de fractie van de VVD. Door privéomstandigheden was ik toen genoodzaakt ermee te stoppen. Ik ben de politiek wel zijdelings blijven volgen en ik wil toch graag weer iets voor Putten doen. Politiek is een heel mooi platform om ideeën om te kunnen zetten in concrete acties. Gemeentebelangen is een actieve, brede en lokale partij waar iedereen welkom is en dat spreekt me erg aan. Mijn eerdere opgedane ervaring ga ik zeker inzetten om mooie dingen voor Putten te bewerkstelligen. Ik wil graag aan de slag en sta te popelen om te beginnen.”

Van Nieuwenhuizen werkt als planoloog voor de gemeente Soest en zal zich bezighouden met de openbare ruimte. “Ik vind dat een interessant vakgebied en kan hier meerwaarde aan geven. Ik zal me overigens niet alleen beperken tot de openbare ruimte. Ik zal me ook in andere onderwerpen verdiepen.”

Van Nieuwenhuizen vervolgt: “Op dit moment is meer en betaalbaar bouwen topprioriteit voor Putten. Heel veel mensen wijken uit naar omliggende plaatsen en we doen echt te weinig om onze jongeren in Putten te houden. Als er nieuwe huizen te koop komen in de nieuwe wijk Rimpeler worden er nummertjes getrokken om iemand aan een woning te helpen. De wachtlijst is echt veel te lang. We moeten dus meer en sneller bouwen en de ontwikkeling van Putten Zuid moet zo snel mogelijk van start. Maar ook op korte termijn moeten we kijken of we creatiever met de ruimte om kunnen gaan. Hiervoor moeten we echt buiten de kaders denken en slim de ruimte zoeken. Ik denk bijvoorbeeld aan het bouwen van tijdelijke woningen op leegstaande terreinen en in leegstaande panden. Uiteraard moet de gemeente daar wel voor openstaan.” Van Nieuwenhuizen merkt nog wel op dat hij niet alle ruimte in Putten wil volbouwen. “Een groen dorp is ook belangrijk. Dus we willen niet al het snippergroen gebruiken en ook de speeltuintjes zijn belangrijk om te behouden. Toch zijn er nog behoorlijk wat mogelijkheden.”

Ook wil Van Nieuwenhuizen het gat tussen de overheid en de inwoners verkleinen. “Hier kunnen we ook nog wel wat stappen maken. Veel mensen voelen zich niet begrepen en gehoord als het om nieuwe plannen gaat. We doen wel iets met burgerparticipatie, maar nog lang niet voldoende.  Volgens mij is er aan de voorkant nog heel veel te winnen. Ik denk aan participatie in een heel vroeg stadium. Laat inwoners meedenken vanaf het begin. Als de gemeente iets wil met een stukje grond benader dan eerst de omwonenden, ga met hen in gesprek en laat hen meedenken voordat de ontwikkelaar zich erover buigt en voordat de vergunningen rond zijn. Uiteraard vraagt dit nogal wat van een gemeente en een ontwikkelaar maar het zal de draagvlak vergroten en de kloof tussen gemeente en inwoners onderling wel een stukje dichten.”

Als derde speerpunt noemt Van Nieuwenhuizen de boeren. “Ook voor hen wil Gemeentebelangen er graag zijn. De sector staat enorm onder druk. Dat zie ik in mijn werk en ook in het buitengebied van Putten. Steeds meer mensen uit de randstad kopen een boerderij in het buitengebied en we moeten er de komende tijd voor waken dat er wel genoeg ruimte overblijft voor de boeren. Het is goed om hier aandacht aan te besteden. Ook houd ik mijn hart vast voor de duurzaamheidsslag die moet worden gemaakt. Natuurlijk moeten we dat wel doen maar meer in samenspraak met de sector. En laten we ruimte overlaten voor de gezonde boerenbedrijven die goed op weg zijn om te innoveren.”