De gemeente Putten heeft een evaluatie uitgevoerd naar het functioneren van het afvalbrengstation sinds de invoering van het poorttarief voor grof tuinafval en de aangepaste openingstijden in 2021. Aanleiding voor deze evaluatie was een vraag vanuit de gemeenteraad.
Sinds 2021 wordt er een poorttarief geheven voor het storten van grof tuinafval. Uit de evaluatie blijkt dat deze maatregel heeft geleid tot een duidelijke afname van de hoeveelheid afval. Hierdoor zijn de verwerkingskosten gedaald. Daarnaast is het voor bezoekers van buiten Putten minder aantrekkelijk geworden om hun tuinafval hier te brengen. Ook worden landbouwvoertuigen en bedrijven sindsdien strenger geweerd op het afvalbrengstation.De belangrijkste conclusie is dat het poorttarief effectief blijkt, maar er is behoefte aan nader onderzoek naar de wensen van inwoners over de openingstijden
Onderzoek naar alternatieven voor het weren van afvaltoerisme
Hoewel het poorttarief effectief blijkt, gaat de gemeente ook kijken naar alternatieve methoden om afvaltoerisme tegen te gaan. In het najaar start een breder onderzoek naar de toekomstbestendigheid van de buitendienstlocaties. Onderdeel daarvan is het verkennen van andere scenario’s om de doelen op het gebied van afvalbeheer te behalen.
Inwoners krijgen meer inspraak over openingstijden
De beperkte openingstijden van het afvalbrengstation zijn in 2021 ingevoerd als kostenbesparende maatregel. Uit een enquête in 2022 bleek dat bijna een kwart van de bezoekers de wachttijden als te lang ervaarden. In 2024 waren met name de maanden maart tot en met juli druk bezocht, met gemiddeld duizend betalende bezoekers per maand. Zaterdagen bleken piekmomenten, met gemiddeld bijna honderd bezoekers per uur.
De gemeente constateert dat er onvoldoende inzicht is in de voorkeuren van inwoners wat betreft de openingstijden. Dit aspect wordt daarom nadrukkelijk meegenomen in het komende onderzoek naar de toekomst van de gemeentelijke buitendienstlocaties.