​Preventieve afsluiting vijvers in park De Groene Scheg

De gemeente Putten heeft vanmorgen (donderdag 23 februari) preventieve maatregelen tegen vogelgriep getroffen in park De Groene Scheg. Aanleiding is een melding van vanmorgen over loslopend pluimvee in de buurt van de kinderboerderij in het park.

Rond 10.00 uur was een inspecteur van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ter plaatse

Conclusie van de inspecteur is dat het pluimvee van de kinderboerderij volgens de regels is opgehokt.

Hoewel watervogels in de vijvers niet onder de strenge ophokplicht vallen, zijn de vijvers rondom de kinderboerderij op advies van de NVWA afgesloten. Gezien de ontwikkelingen rondom vogelgriep in de regio neemt de gemeente geen risico. Vanmorgen zijn er rood-witte linten over de vijvers gespannen. Hierdoor wordt het voor watervogels onaantrekkelijk gemaakt om gebruik te maken van de vijvers. Daarnaast worden er afzethekken rondom de vijvers geplaatst, om bezoekers van het park uit de buurt van de vijvers te houden. Dit om eventuele besmetting te voorkomen die kan ontstaan wanneer bezoekers uitwerpselen van de (water)vogels onder de schoenen meenemen naar andere locaties.

Volgende week controleert de inspecteur van de NVWA of de maatregelen goed zijn uitgevoerd. Op basis daarvan wordt bezien of aanvullende maatregelen gewenst of noodzakelijk zijn.