Prinsessen en BN’ers? “Het verliep eigenlijk net als mijn andere workshops”

Door Joyce Kruizenga-Elskamp - Een tijdje geleden ontving de Puttense Isa Lagendijk van Heinen Delfts Blauw hoog bezoek bij haar schilderworkshop.

Mensen achter het nieuws… Prinsessen en BN’ers? “Het verliep eigenlijk net als mijn andere workshops”

Niemand minder dan de prinsessen Annette en Aimee van Oranje, oud-schaatsster Marianne Timmer, Monique de Bouvrie en Marie-Jose Helle-Willemsen, als ambassadeurs van de stichting Lymph&Co kwamen voor een workshop van Isa naar Putten.

Isa: “Het idee was om in het thema ‘OER-Hollands’ een Delfts blauw bordje te beschilderen, bestemd voor een veiling op het benefietgala van De Hollandse 100. Dat is een activiteit van de stichting Lymph&Co om geld op te halen voor onderzoek naar lymfeklierkanker. Het was een hele eer, dat ik die workshop mocht geven.”

Aangezien dit schilderen net even iets anders gaat dan op doek, heeft Isa de dames eerst de fijne kneepjes van het vak geleerd. “De verf lijkt op aquarel, maar ‘zuigt’ meer en daar moet je wel rekening mee houden.” Om te oefenen, mochten ze eerst een klein tegeltje beschilderen. Daarna begon het echte werk. De rand was al geschilderd in Delfts blauw. Er was vooraf niet afgesproken, wie wat zou gaan schilderen. Isa: “Eigenlijk liep dat vanzelf. Zo schilderde Marianne Timmer drie schaatsers.” Isa mocht samen met de gasten lunchen, verzorgd door ‘Lekker Blauw’.

Isa liep regelmatig langs de deelnemers om vragen te beantwoorden of te helpen. Ze was niet zenuwachtig voor deze prinsessen en BN’ers. “Eigenlijk verliep deze workshop net als alle andere.” Een paar jaar geleden nog maar, volgde ze zelf zo’n workshop en werd als leerling van het creatieve Cibap (vakschool voor vormgeving) in Zwolle gegrepen door de Delfts blauw-koorts. In haar vierde jaar van de richting ‘Decoratie en Restauratie” mocht ze stage komen lopen bij Heinen en is nooit meer weggegaan. Nu schildert ze voornamelijk maatwerk, zoals jubileumborden of urnen.

Wij gaan waarschijnlijk nog veel horen van deze 25-jarige Puttense, want naast deze workshop met een koninklijk tintje, heeft ze zelfs al haar eigen collectie ontworpen: Marblue. Een combinatie van Delfts blauw met de uitstraling van marmer.

Isa Lagendijk met een item uit haar eigen Marblue collectie. Foto: Joyce Kruizenga-Elskamp