Provincie zoekt balans tussen natuur en recreatie

De Veluwe is één van de grootste natuurgebieden van Nederland en onderdeel van het Europese netwerk van beschermde natuurgebieden: Natura 2000.

Het gaat helaas niet goed met de Gelderse natuur

Door verdroging, verzuring, vermesting en verstoring gaan bomen dood en verdwijnen planten en dieren. Daarom werken heel veel partijen samen om de Veluwse natuur weer sterk te maken.

Recreatiezoneringsplan
Door de provincie is in samenwerking met terreineigenaren en gemeenten, een recreatiezoneringsplan gemaakt. Hierin is de balans gezocht tussen natuur en recreatie. Met de constructieve input van veel bewoners, gebruikers en ondernemers op de Veluwe ligt er een plan waarin beschermen én beleven hand in hand gaan. Het plan, de samenvatting en een kort filmpje staan op www.recreatiezonering opdeveluwe.nl.

Zienswijze indienen
Van 17 februari tot en met 31 maart kunnen inwoners bij de provincie Gelderland een zienswijze indienen over het ontwerp  'Recreatiezoneringsplan Veluwe'. Voor het indienen van een zienswijze is een digitaal formulier. Dit is te vinden via de website www.gelderland.nl/ zienswijzerecreatiezonering. Bij de zienswijze is het ook mogelijk om bijlagen mee te sturen.

Wat houdt het plan in?
Op de meest kwetsbare plekken worden planten en dieren beschermd door ze meer rust te bieden. Waar nodig worden paden en routes verlegd. Op andere plekken worden de recreatiemogelijkheden juist verbeterd en extra voorzieningen aangelegd. Het Recreatiezoneringsplan is een eerste, maar belangrijke, stap om de komende jaren richting te geven aan het recreatief gebruik van de Veluwe. Het huidige 'Recreatiezoneringsplan' is niet het absolute eindbeeld voor de Veluwe. De komende jaren worden ongetwijfeld nieuwe inzichten opgedaan die tot aanpassingen leiden.