Putten op weg naar een bruisend centrum

Een belangrijke opdracht voor wethouder Sander van Nieuwenhuizen is het revitaliseren van het kernwinkelgebied in Putten. Na het Kerkplein en het Fontanusplein zijn ook de winkelstraten toe aan een opknapbeurt.

Afgelopen weken hebben de wethouder en zijn ambtenaren gesproken met ondernemers, bewoners, pandeigenaren, instellingen en organisaties

Wat is de laatste stand van zaken? Wethouder van Nieuwenhuizen geeft aan: “Dit college wil het centrum weer meer laten bruisen. Wij zien een toegankelijk winkelgebied voor ons met winkelplezier voor jong en oud. Waar inwoners en bezoekers genieten van een hapje en een drankje bij één van de gezellige horecagelegenheden. De pleinen zijn al mooi geworden, maar nu zijn de winkelstraten aan de beurt. Daarom investeren wij in de kwaliteit van de openbare ruimte.”

Van Nieuwenhuizen vervolgt: “Ons winkelcentrum wordt, met dank aan onze actieve ondernemers, nog altijd goed gewaardeerd. Tegelijkertijd weten we ook dat stilstand achteruitgang betekent. Omliggende gemeenten timmeren aan de weg. Ook wij willen de komende decennia een aantrekkelijk dorpshart houden. Dat betekent dat wij na de pleinen nu ook echt met de winkelstraten aan de slag moeten. Onder de grond is er ook werk aan de winkel. Denk hierbij aan de kabels en de riolering. Het gaat dus om meer dan louter uitstraling.”

Het plangebied bestaat uit de Kerkstraat, Dorpsstraat en Verlengde Dorpsstraat, het kernwinkelgebied. Ook het opnieuw inrichten van de drie pleintjes bij Foppen, bij de Oude Kerk en bij De Dikke Deur maken deel uit van de herinrichting. In 2015 is er al een integrale visie voor het hele dorpscentrum opgesteld en een jaar later startte de voorbereidingen voor het ontwerp van de herinrichting. Er volgden vele overleggen met onder andere de winkeliers, horecaondernemers en VVV. Ook werd er een krediet aangevraagd voor het kernwinkelgebied en de gemeenteraad stelde in 2019 het verkeerscirculatieplan vast. Echter, het coronavirus zette de wereld op zijn kop. “In goed overleg met de WCP hebben we de winkelstraten toen ‘on hold’ gezet. Op deze manier boden we de ondernemers de maximale ruimte om het ondernemen eerst voor honderd procent voorop te stellen. Belangrijk was dat de mensen hun weg naar de winkels weer wisten te vinden. Ondertussen zijn wij toen wel verder gegaan met de herinrichting van het Kerk- en Fontanusplein”, aldus Van Nieuwenhuizen. “Inmiddels zijn de technische uitgangspunten vastgesteld. Nu is het zaak om te komen tot een inrichtingsplan. Daar gaan we de komende maanden mee aan de slag. De directe omgeving betrekken we daar nadrukkelijk bij. We willen dat het uiteindelijke inrichtingsplan gedegen en breed gedragen is. Als het plan compleet is, leggen we het voor aan de gemeenteraad voor de benodigde financiering en de te maken keuzes. Vervolgens kunnen we aan de slag om de uitvoering in de steigers te zetten zodat we in januari 2024 kunnen starten.”

Bij de inrichting van de winkelstraten wordt extra aandacht besteed aan zaken als hittestress, periodes van droogte en periodes van wateroverlast door hevige regenbuien. Van Nieuwenhuizen noemt als voorbeeld: “De nieuwe normen voor het opvangen van regenwater zijn bijna verdubbeld. Dit vraagt aanpassingen voor de manier waarop we de afwatering en wateropvang inrichten. We willen natuurlijk wel dat de winkeliers en bezoekers droge voeten houden, in combinatie met een zo vlak mogelijke bestrating zonder obstakels.”

Financiën
Het in 2019 aangevraagde krediet is gelet op alle nieuwe eisen en de enorme prijsstijgingen niet toereikend. “Wij gaan nu de zaken op een rij zetten om vervolgens met een goed doordacht plan te komen. En uiteindelijk is het de gemeenteraad die beslist. Ik hoop dat wij als college de raad weten te overtuigen van deze investering in ons dorpshart.”

Tijdens het hele proces zal er ook ruimte zijn voor inspraak. Meningen, wensen, ideeën en voorkeuren voor de directe omgeving worden opgehaald tijdens informatiebijeenkomsten. “Het centrum is van ons allemaal, dus we zijn echt benieuwd naar de meningen van de inwoners en bezoekers.”