Putten streeft naar een samenleving waarin iedereen zich veilig voelt

​Putten wil een inclusieve gemeente zijn. Een gemeente waar iedereen mee kan doen. Waar iedereen erbij hoort. Onlangs stemde de gemeenteraad in met het beleidsplan ‘Meedoen in gelijkwaardigheid’.

In een inclusieve gemeente is geen ruimte voor discriminatie en uitsluiting

Toch is daar in Putten wel degelijk sprake van. De cijfers uit de landelijke discriminatiemonitor tonen dit beeld niet. Maar uit de enquête, dialoogsessies en persoonlijke gesprekken blijkt dat er meer discriminatie plaatsvindt in Putten dan we vooraf wisten. Inclusie is niet ‘van’ de gemeente of van het sociaal domein. Een inclusief dorp is een ambitie waar iedereen zich hard voor moet maken. Daarom hebben inwoners, instellingen, verenigingen en bedrijven elkaar nodig. Met het beleidsplan ‘Meedoen in gelijkwaardigheid’ wil de gemeente bereiken dat iedere inwoner veiligheid, weerbaarheid en sociale acceptatie ervaart. Ongeacht sekse, etnische, culturele of religieuze achtergrond, genderidentiteit, seksuele oriëntatie, zichtbare of onzichtbare beperkingen of anderszins. Iedereen is een volwaardige inwoner en onderdeel van de maatschappij. Hoe vanzelfsprekend veiligheid ook lijkt, veel mensen zijn of voelen zich niet veilig vanwege oordelen over hun sekse, identiteit of achtergrond. Voor alle mensen geldt dat zij in een veilige omgeving moeten kunnen leven en zich op alle terreinen onbelemmerd kunnen voortbewegen. Daarmee moeten we aan de slag. Het beleidsplan “Meedoen in Gelijkwaardigheid” is hier de eerste aanzet toe.

Ten Bolscher van de VVD geeft aan blij te zijn met het beleidsplan. “We hebben hier uitgebreid over gesproken en zijn het er samen over eens dat we er blij mee waren. Er wordt in Putten gediscrimineerd en daar hebben we het al twee jaar over. Discriminatie is bij wet verboden en dus noodzakelijk om hier iets aan te doen. Wij vinden dat een en ander op een neutrale en objectieve manier is weergegeven in dit stuk. Met dit plan gaan we er de komende jaren op voor uit en dat zal zeker effect hebben. We moeten ons realiseren dat de tijd het vraagt om meer inclusief te worden. De enige opmerking die wij bij dit stuk willen maken is dat we bij meerder acties in de uitvoeringsagenda pas 2025 genoemd zien. Kan dit naar voren worden gehaald? Wat ons betreft kunnen we niet vroeg genoeg beginnen.”

CDA’er Van de Koot is blij en trots op dit plan. “Alle groepen komen aan bod, ook diegene waarvoor meedoen moeilijker is. We willen een constructieve dialoog voeren die moet leiden tot wederzijds begrip en wederzijds respect. Voor de totstandkoming van dit plan zijn er gesprekken gevoerd met burgers. Iedereen gaat anders om met meedoen. Maar al die groepen hebben wel een plek gekregen in dit beleidsplan. En ik wil daar handen en voeten aan geven. Met een beleidsplan alleen is het niet klaar. Voor de uitvoering van dit plan moeten we weer constructieve gesprekken voeren en met elkaar in gesprek blijven. Het is nooit af. Wij doen er graag aan mee en zien de verdere stappen graag tegemoet.”

Ten Klooster (SGP) geeft aan dat het voor zijn fractie een speerpunt is om niemand alleen te laten staan. “Liefde is het centrale thema van het christelijk geloof en wij bedrijven politiek volgens de Bijbelse normen. In de Bijbel staan heldere richtlijnen. Een respectvolle omgang met elkaar is erg belangrijk en in het bijzonder hebben we oog voor minderheden. Zij horen er voluit bij. Dit stuk verdient het niet om de raad als hamerslag te passeren. We zijn blij met de lijnen die worden voorgesteld. Wij willen de veiligheid en weerbaarheid van mensen vergroten, met aandacht voor elk vergeten individu. Wij willen een stem geven aan groepen die hun stem niet kunnen laten horen, zoals het ongeboren kind en terminaal zieken. We hebben hiervoor een amendement overwogen. Maar we weten dat het ook voor het college geldt dat het ongeboren leven ook leven is en er zeker bij horen. Laten we dat ook meenemen in de dialoogsessies en concreet werk maken van deze toezeggingen in 2024. Ook zij horen er in Putten helemaal bij, net als iedereen.”

De Graaf-Bakker (ChristenUnie) geeft aan dat niemand zonder mensen kan. “Het is belangrijk om mee te doen in gelijkwaardigheid. Iedereen heeft er wel eens mee te maken gehad, dat ze ergens niet bij hoorden. Laten we beseffen wat dat eigenlijk met iemand doet. Dit is niet het thema van één partij of een bepaalde overtuiging. Dit raakt iedereen tot in de kern. Wij vinden het belangrijk dat dit op de agenda staat in Putten en we zijn enthousiast over dit beleidsstuk. We zullen de komende maanden de implementatie van het plan nauwkeurig volgen. Wij kunnen als raad het verschil maken.”

Koornneef van Gemeentebelangen geeft aan: “Diversiteit, exclusiviteit en discriminatie zijn maatschappelijke ontwikkelingen die al langer gaande zijn. Nu stellen we voor het eerst voor dat we streven naar een inclusieve samenleving. Wij vroegen al eerder aandacht voor de LHBTIQ+ gemeenschap. Iedereen moet zich veilig genoeg voelen in Putten. Wie je ook bent. En dat sluit aan op de oproep voor dialoog. Putten is erg verdeeld over inclusie en discriminatie. Denk hierbij aan ‘identiteitsdenken’ of overdreven ‘woke’ zijn. Als je het niet op alle punten met elkaar eens bent is het toch belangrijk om met elkaar in gesprek te blijven binnen de kaders van de grondwet. Diverse partijen vroegen aandacht voor de mensen die gediscrimineerd worden. Soms lijken de verschillen groot te zijn, maar zorg voor erkenning en begrip over en weer. Het is mooi dat de tekst van Artikel 1 van de Grondwet op de muur van ons gemeentehuis is te vinden.”

Wethouder Van den Hoorn reageert: “In het coalitieakkoord kreeg het college een duidelijke opdracht mee. Doe onderzoek naar discriminatie binnen de gemeente Putten en stel een plan van aanpak op om tot een inclusieve gemeente te komen. Wij zijn hiermee, ongeveer 1.5 jaar geleden, aan de slag gegaan. Inwoners en organisaties hebben meegedacht en meegeschreven. Elk woord is gewogen en over nagedacht voordat het op papier is gekomen. We voerden soms moeilijke gesprekken, want een inclusieve samenleving zijn we met zijn allen. Hiervoor is een luisterend oor nodig en moeten we oog hebben voor elkaar. Probeer je eens te verplaatsen in een ander. Hoe is het om jou te zijn. Wij zien dit beleidsstuk als een startpunt, op weg naar een inclusiever Putten. Wat mij betreft begint het leven bij de bevruchting. Dan is het kwetsbaar en verdient het zeker onze aandacht. En dat gaat door tot de laatste seconde van het leven. Ook mensen die zelf niet de regie kunnen hebben over hun leven verdienen onze aandacht. Een kansrijke start begint vanaf nul en niet bij de geboorte. We gaan ruimte creëren voor de dialoog, voor het voeren van moeilijke gesprekken. Dit onderwerp kan, wat mij betreft, ook aan de lijst worden toegevoegd. Het plan is wel samen met inwoners geschreven, dus we moeten wel even kijken of hier behoefte aan is. Euthanasie is ook een thema die we mogelijk onder de link moeilijke gesprekken kunnen plaatsen. Dit zijn kwetsbaar onderwerpen waar verschillend over wordt gedacht en daar moet in Putten ook ruimte voor zijn.”
 
Wethouder Van den Hoorn onthult de tekst van Artikel 1 van de Grondwet in de hal van het gemeentehuis