​Putten wil stationsgebouw beschermde status geven

Het Puttense college wil het NS-stationsgebouw een beschermde status geven. Dat antwoordt het college op vragen van de fractie van Wij Putten.

Wij Putten had de vraag gesteld hoe het stationsgebouw beschermd is tegen sloop of ingrijpende veranderingen.

Dit na signalen in de media dat het gebouw, dat in eigendom is van NS ProRail, mogelijk gesloopt zou worden. Commissielid Arap-John Tigchelaar: “Wij Putten wil voorkomen dat dit karakteristieke gebouw van architect Schelling uit 1929 verloren gaat. Het station van Putten was het laatste dat de niet-teruggekeerde mannen van hun dorp zagen, toen ze op 2 oktober 1944 na de razzia per trein via Kamp Amersfoort werden weggevoerd naar nazi-Duitsland. Daarmee neemt dit pand in de recente Puttense geschiedenis een vooraanstaande plek in.”

Het college geeft in de beantwoording van de vragen aan dat het stationsgebouw, dat op dit moment vogelvrij is, op drie manieren beschermd kan worden. Allereerst kan de gemeenteraad in het bestemmingsplan een sloopverbod opnemen. Het college kan het stationsgebouw ook aanwijzen als gemeentelijk monument. Daarvoor is wel de instemming van de eigenaar nodig. Tot slot kan het college het pand ook bij het Rijk voordragen als Rijksmonument. Ook dan geldt, volgens het college, dat de eigenaar toestemming moet verlenen. Het college geeft aan dat het stationsgebouw voldoet aan de criteria om een gemeentelijk monument te worden en is bereid te onderzoeken hoe het gebouw de gewenste, beschermde status kan krijgen.

Arap-John Tigchelaar: ”Wij Putten is geschrokken dat het gebouw, bij wijze van spreken, morgen gesloopt kan worden. Maar we zijn ook hoopvol gestemd omdat het college zich wil inspannen om het gebouw te gaan beschermen. We houden de vinger aan de pols en vinden het cultuurhistorisch waarde van het gebouw groter dan het private belang van ProRail.”

Overigens zijn al meer stationsgebouwen van architect Schelling als Rijksmonument aangewezen.

Foto: Wij Putten, archief HV. 


Het Puttense station was het laatste dat de niet-teruggekeerde mannen na de razzia van 2 oktober 1944 van hun dorp zagen. Foto: Wij Putten, archief HV