Puttens Statenlid dient motie in voor een veiligere oversteek op de Oude Rijksweg

Houd de maximumsnelheid op de kruising Oude Rijksweg met de Hoofdlaan op 60 kilometer per uur en neem extra maatregelen om de oversteekplaats voor fietsers veiliger te maken. Dat is de strekking van een motie die de fractie van 50PLUS bij de Provinciale Staten heeft ingediend.

50PLUS: oversteek Oude Rijksweg moet veiliger

De fractie van 50PLUS is blij dat de provincie de onveilige situatie wil aanpakken en vindt ook dat het voorstel van Gedeputeerde Staten een verbetering betekent. “Maar het kan nog heel veel beter, zonder erg veel extra kosten te maken”, stelt het Puttense Statenlid Leendert Lodder van 50PLUS. Hij wil een breder vak in de middenberm, waar het fietspad een Z-vorm krijgt, zodat fietsers minder makkelijk in één keer de N798 kunnen oversteken. Daarbij moeten er een knik in de weg komen, zodat het verkeer van nature verleid wordt om de snelheid te matigen. Sluitstuk is het handhaven van de tijdelijk ingestelde maximumsnelheid van 60 kilometer per uur ter plaatse.

“Dagelijks steken honderden scholieren hier de weg over, die nog onvoldoende besef hebben van de snelheid van het verkeer en de situatie lastig kunnen inschatten”, zegt Lodder. “We herinneren ons allemaal het dodelijke ongeval enkele jaren geleden. Waar we nooit van horen zijn de bijna-ongelukken, die regelmatig plaatsvinden. We mogen als samenleving niet accepteren dat we met z’n allen de volgende klap afwachten”, zegt Lodder. “Het is een kwestie van tijd.”

De provincie Gelderland heeft vorig jaar als eigenaar van de Oude Rijksweg voorgesteld om het kruispunt te verbeteren. Na drie jaar praten is de gemeenteraad van Putten hier uiteindelijk mee akkoord gegaan, maar de raad had liever een oplossing met een rotonde gezien. De verhoging van de maximumsnelheid van 60 naar 80 kilometer per uur is de raad nog steeds een doorn in het oog.

Als hoogste orgaan binnen de provincie kan de Provinciale Staten het college van Gedeputeerde Staten nog op andere gedachten brengen. Met deze motie vraagt het Puttense Statenlid opnieuw aandacht voor de situatie op het kruispunt Hoofdlaan – Oude Rijksweg, om deze oversteek nog veiliger te maken. Binnenkort buigt Provinciale Staten zich over de motie.

Foto: Leendert Lodder nabij de gevaarlijke oversteekplaats bij de Hoofdlaan (Arap-John Tigchelaar)