Puttense brandweer houdt voorlopig de tweede tankautospuit

​Wij Putten is blij dat de Puttense brandweer de tweede tankautospuit voorlopig kan behouden, mede dankzij inspanningen van de partij en die van burgemeester Lambooij.

Met het besluit komt een voorlopig einde aan een periode van onzekerheid, die in 2018 begon

De Veiligheidsregio Noord- en Oost Gelderland (VNOG) gaf toen aan miljoenen tekort te komen bij uitvoering van wettelijke taken op het gebied van bestrijding van calamiteiten als brand, ongelukken, rampen en crises. Een jaar later werd duidelijk dat een bezuinigingsplan voor Putten het verlies van de tweede tankautospuit zou betekenen.

Een kwalijke zaak, vond en vindt Wij Putten. “Putten heeft een actieve en goed functionerende vrijwillige brandweer en het is heel demotiverend als de vrijwilligers bij een calamiteit aankomen bij de kazerne en de enige tankautospuit is al vertrokken”, zegt commissielid Arap-John Tigchelaar van Wij Putten. “Bij grotere branden moeten er dan auto’s uit de regio komen, terwijl Putten voldoende mensen heeft, maar met slechts één auto onvoldoende materieel.” Wij Putten heeft er bij burgemeester Lambooij dan ook op aangedrongen dat hij zich zou inzetten voor het behoud van de tweede auto.

Dat heeft hij gedaan. Nadat de VNOG het bezuinigingsplan had aangenomen, met alleen de stem van Putten tegen, heeft Putten de ongebruikelijke stap gezet om de kwestie voor te leggen aan een geschillencommissie, die een bindende uitspraak doet. Deze heeft nu besloten dat Putten de tweede tankautospuit tot 2028 mag houden, maar dat de VNOG en Putten zich in die tijd wel gezamenlijk moeten inspannen om de slagkracht van de brandweer te optimaliseren, met name als het gaat om het verkorten van aanrijtijden.

“We zijn erg blij met deze uitkomst”, zegt Tigchelaar. “We hebben meerdere keren de voltallige gemeenteraad meegekregen in het uitspreken van steun aan de burgemeester bij zijn stappen om de tweede tankautospuit te behouden. Dat dit nu is gelukt, is goed nieuws voor de brandweer, maar zeker ook voor Putten, dat ook een aantal bedrijven herbergt waar met gevaarlijke stoffen wordt gewerkt. Putten heeft die tweede auto keihard nodig.”