Putter Stoomgemaal opent deuren tijdens Nationale Monumentendag

Tijdens Nationale Monumentendag, die zaterdag 9 september wordt gehouden, zijn er veel monumenten te bezichtigen. Ook het Putter Stoomgemaal is dan geopend voor publiek.

Het Putter Stoomgemaal behoort tot het industrieel erfgoed en wil graag de stoomgeschiedenis levend houden

De komst van de stoommachine veranderde de wereld, men was niet langer afhankelijk van de natuur. De stoomketel is opgestookt en de machine zal het scheprad weer laten draaien om het water uit de polder te scheppen. De installatie is nog bijna in de oorspronkelijke staat uit 1885 en de aanwezig stokers en machinist zullen bezoekers graag alles over de installatie vertellen. Dappere kinderen kunnen meehelpen om kolen op het vuur gooien met een speciaal schepje, wat beloond wordt met een diploma als hulpstoker.

In de loods kunnen de bezoekers, groot en klein, een kop koffie/thee of een glas limonade met een koekje krijgen van de aanwezige gastvrouwen. Hier zal, als vanouds, het historische wasgoed aan de lijn wapperen en er zijn diverse kleine stoommachines en modellen te bezichtigen. Op deze dag kunnen ouderen wat nostalgie snuiven en de jongeren zullen verbaasd kijken hoe het vroeger was.

Het Putter Stoomgemaal is te vinden aan de Arlersteeg 32 in Putten (aan de oude zeedijk). Bezoekers zijn welkom vanaf 10.00 uur, de machine wordt om 11.00 uur gestart en alles blijft in beweging tot 16.00 uur. Dit is allemaal gratis, echter een vrijwillige bijdrage in de kosten wordt zeer op prijs gesteld. 

Kijk voor meer informatie op de website van het Putter Stoomgemaal www. putterstoomgemaal.nl.